Hivatalos: nem ingyenes a roaming az EU-ban a Digimobil ügyfeleinek

Jóváhagyta pénteken az Országos Távközlési Hatóság (ANCOM), hogy az RCS&RDS csoporthoz tartozó mobilszolgáltató, a Digimobil többletdíjat számítson fel az Európai Gazdasági Közösség országaiban használt roamingszolgáltatásokért.

E szerint a szolgáltató ügyfeleinek a roamingdíjak június 15-i uniós eltörlése után is a belföldi díjszabásnál nagyobb összeget kell fizetniük, ha az EU területén telefonálnak vagy interneteznek. Az ANCOM a következő többletdíjakat hagyta jóvá (TVA nélküli összegek):

  • 0,031 euró/perc híváskezdeményezésekért
  • 0,0108/perc hívásfogadásokért
  • 6,37 euró/GB a június 30.- december 31. közötti adatforgalomért.

Mint korábban írtuk, az uniós szabályozás lehetővé teszi, hogy többletdíj felszámolását kérvényezzék az illetékes hatóságtól azok a szolgáltatók, amelyek számára jelentős veszteséget okoz a belföldi díjszabás szerinti barangolás („roam like home”) bevezetése. Ezt a lépést a Digimobil meg is tette.

Az RCS&RDS alelnöke, Valentin Popoviciu pénteken elmondta: a cég jelenleg 7,7 eurót fizet GB-onként a külföldi szolgáltatóknak ügyfeleik adatroaming-használatáért az EU területén, tehát az ANCOM által jováhagyott 6,37 eurós többletdíj nem fedezi költségeiket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?