Átadták a Bözödújfalusi-tó körüli felújított utat

A Maros Megyei Tanács hétfőn vette át az Erdőszentgyörgyöt Bözöddel, és a Hargita megyei határral összekötő felújított útszakaszt. Az eseményen jelen volt Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke, Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere, illetve a megyei önkormányzat alelnökei és megyei tanácsosai – számolt be kedden Maros Megye Tanácsának sajtóirodája.

 A bözödi út munkálatait tavaly júliusban kezdte el a kivitelező cég, a székelyudvarhelyi Multipland Kft. és a szerződés értelmében az aszfaltozás mellett megerősítették az útszakaszon levő hidakat, illetve új jelzőtáblákat és védőkorlátokat is felszerelte az út mentén. Az elvégzett munkálatok 3 éves garancia alatt állnak. A beruházás összköltsége 9,8 millió lej, amelyet a Maros Megyei Tanács saját költségvetéséből fizetett.

 „A megyei úthálózat javítása a mandátumom egyik prioritása, ezért is örvendek annak, hogy sikerült befejeznünk ennek az útnak a javítását, amely Hargita megyével köti össze a megyénket. Hosszú idő óta tervben volt ennek az útszakasznak az aszfaltozása, és elismerést érdemel a kivitelező, hogy a munkálatok elkezdésétől ilyen rövid idő alatt sikerült át is adni a felújított utat. A 136-os és a 136A jelzésű megyei utak leaszfaltozott szakasza kiemelten fontos Maros megye számára, mivel a térség egyik kedvelt üdülőhelyét teszi mindenki számára könnyen megközelíthetővé. A felújított út a környékbeli lakosok életét is megkönnyíti, hiszen ezentúl rövidebb idő alatt eljuthatnak a szomszédos településekre. Bízom benne, hogy a Hargita megyei kollégák is hamarosan leaszfaltozzák azt a rövid szakaszt, amely még nem volt helyreállítva” –nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

 Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke megerősítette, hogy rövid időn belül helyreállítják a megyehatár és Kőrispatak közötti útszakaszt. „Már csak egy kis szakaszt kell leaszfaltoznunk, és azt remélem, hogy a csütörtöki tanácsülésen elfogadjuk a beruházás műszaki és gazdasági mutatóit. Így júliusban meghirdethetjük a licitet, ősszel pedig már elkezdhetjük a munkálatokat. A megközelítőleg 5 km hosszú útszakasz aszfaltozására 9 hónap áll majd a kivitelező rendelkezésére. Az a célunk, hogy ne csak ezt az útszakaszt, hanem a két megyét összekötő mindegyik megyei utat felújítsuk a következő időszakban. Optimisták vagyunk, 4 út esetében már dolgozunk a felújítási terveken”– emelte ki Borboly Csaba.

 Az útátadáson jelen volt Erdőszentgyörgy polgármestere, Csibi Attila Zoltán is. „Polgármesterként számomra nagyon fontos volt az, hogy Bözöd települést, amely mostanáig elég elszigetelt volt, összekapcsoljuk a külvilággal. A bözödiek a leaszfaltozott útszakasznak köszönhetően ezentúl könnyebben tudnak közlekedni Erdőszentgyörgy és Marosvásárhely irányába. Emellett a Bözödújfalusi-tónak komoly turisztikai potenciálja van, és a közeli Hargita megyei települések látnivalói is erősítik az út jelentőségét a turizmus szempontjából. A tó körül mostanáig csak nomád turizmus volt, de bízok benne, hogy 4-8 éven belül már minőségi turizmusról is beszélhetünk a térségben”- nyilatkozta Erdőszentgyörgy polgármestere.

 A Maros Megyei Tanács dolgozik a 136-os jelzésű út további szakaszának a helyreállításán is, jelenleg a műszaki tervek előkészítése zajlik, amely alapján Bözöd falu bejáratáig aszfaltozni fogják az utat, a településtől a megyehatárig terjedő szakaszon pedig kövezni fognak.

A megyei önkormányzat emellett több más megyehatáron található útszakasz helyreállítását is tervezi, Hargita, Fehér, Beszterce és Kolozs megyével közös utak felújítását, amelyek különböző tervezési és kivitelezési szakaszban vannak jelenleg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?