A Premier League több pénzt termel, mint a legnagyobb román vállalat

Csak három olyan Erdélyben bejegyzett cég van, melynek árbevétele nagyobb, mint a Manchester Unitedé. Az angol fociliga több pénzből gazdálkodik, mint Montenegró, Andorra vagy a Feröer-szigetek.

Korábban elképzelhetetlen összegek forognak napjainkban a világ labdarúgásában, pontosabban néhány sikeres bajnokságban, a szakmailag és pénzügyileg jól menedzselt csapatok bevételei a csillagos eget ostromolják. A gazdasági sikerhez nem feltétlenül szükségesek a pályán elért kiemelkedő eredmények, legalábbis ezt sugallja a Forbes magazin toplistája, mely a 20 leggazdagabb európai klubot rangsorolja.

A bevételek tekintetében a nem túl fényes idényt maga mögött tudó Manchester United vezet. Az észak-angliai klub megnyerte az Európa Ligát, ám a bajnokságban csupán a hatodik helyen végzett, ami blama a Jose Mourinho dirigálta gárda számára, ám ennek ellenére 703 millió dolláros árbevételt ért el. A Bajnokok Ligája címvédés és a bajnoki arany ellenére a Real Madrid csak a második lett, 694 millió dollárral. Az FC Barcelona kiábrándító szezonon van túl, ennek ellenére 675 millió dollár folyt be a klub kasszájába, ami a harmadik helyhez elég.

A rangsor első felében olyan patinás nevek sorakoznak, mint Bayern München, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Juventus. A 14. helyen az a német Schalke 04 áll, 264 millió dolláros bevétellel, mely hosszú évek óta semmiféle kiugró eredményt nem tud felmutatni, s ugyanez mondható el a 17. West Ham Unitedról. A londoni klubot az Európa Liga selejtezőjében a nem túl acélos Astra Giurgiu búcsúztatta, a business azonban jobban ment, mint a foci, 194 millió dollár ugyanis nem kis pénz. Az igazi döbbenetet azonban a lista utolsó helyén álló Newcastle United jelenti, mely annak ellenére került be a leggazdagabbak közé, 204 millió dollárral, hogy az elmúlt idényt az angol másodosztályban, a League Championshipben húzta le. A Forbes a klubokat nem az árbevétel, hanem a becsült piaci értékük alapján rangsorolta.

Bayern München – Coca-Cola Románia 1:0

Pénzügyi eredményeik alapján a Forbes listáján szereplő klubok jónéhány vezető romániai nagyvállalatot lepipálnak. A Manchester United a legnagyobb romániai cégek rangsorában a 30. hely környékén tanyázna, kevéssel lemaradva az OMV, a Vodafone, a Samsung és a  Selgros Cash@Carry mögött, megelőzve ugyanakkor a BCR-t, a Transilvania Bankot és a BRD-t. A MU-nál csak három, Erdélyben bejegyzett cég bonyolít nagyobb forgalmat: az E.ON, a MOL és a Romgaz.

A Bayern München nem került dobogóra a Forbesnél, ám a honi gazdaságban így is a legnagyobbak közé tartozna 570 millió dolláros éves bevételével, olyan vállalatokat előzve meg, mint a Coca-Cola, a Raiffaisen Bank, az Altex, az Arctic, az Azomureș és az Ursus Breweries. A román gazdaságban még a Newcastle United is fontos tényezőnek számítana, 200 millió dollárt meghaladó bevételével simán a 150 legnagyobb cég között lenne.

Megvehetné Andorrát a Premier League

Európa leggazdagabb labdarúgó bajnoksága az angol, 5,3 milliárd dolláros éves bevétellel. Ez ha kevéssel is, de több, mint a legnagyobb romániai vállalat, az Automobile Dacia Rt. forgalma. Az igazán döbbenetes tény azonban az, hogy a Premier League bevételei a 2016/2017-es idényben nagyobbak voltak 44 állam bruttó hazai termékénél, melyek között három európai is van. A Világbank adatai szerint 2015-ben a Feröer-szigetek GDP-je 2,6 milliárd dollár volt, Andorráé 3,2 milliárd, Montenegróé pedig 3,9 milliárd. A Feröer-szigeteket a kontinens második leggazdagabb bajnoksága, a Bundesliga is megelőzi 200 millió dollárral.

A Premier League nem csak az óceániai törpeállamoknál termel több pénzt, hanem többek között a Közép-Afrikai-Köztársaságnál, Togonál, Sierra Leonénál, valamint a méregdrága turistaparadicsomnak számító Maldiv- és Seychelles-szigeteknél is. Európa öt topligája, melyek közé a már említetteken kívül a La Liga, a Serie A és a Ligue 1 tartozik, 8,5 milliárd dollárt termelt meg együttesen a legutóbbi idényben. Ez az összeg Koszovó bruttó hazai termékénél 2,1, a Moldvai Köztársaságénál 1,95, a Lichtensteinénál pedig 1,85 milliárd dollárral több.

A Premier League egyébként messze nem a leggazdagabb profi sport bajnokság, az amerikai-kanadai baseball ligának ugyanis 9,5, az amerikai futball ligának, az NFL-nek pedig 13 milliárd dollár bevétele volt a legutóbbi szezonban. Ez utóbbi összeg 79 ország GDP-jét haladja meg, köztük Mongóliáét, Albániáét, Örményországét és Máltáét.

Kimaradt?