Megvan a nyomvonal: autópálya-alagút fúrja át a Meszest

Megrajzolta a Nádasszentmihály-Berettyószéplak autópályaszakasz megvalósíthatósági tanulmányát készítő cég a Meszes-hegységen áthaladó alagút nyomvonalát. Hossza 2,4 kilométer, és kétszer akkora, mint amit a Kárpátokba fúrtak Bâleánál hetvenes években a Transzfogarasi út megépítésekor.

A Nádasszentmihály-Berettyószéplak szakasz az észak-erdélyi autópálya része. Megépítésének legnagyobb természetes akadálya a Meszes-hegység. A Bechtel által megrendelt, 2004-es megvalósíthatósági tanulmány szerint egy 42 méter mély és 120 méter széles sávban vágták volna át a hegységet.

Ezt a tervet elvetette a jelenlegi megrendelő, a közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR), és az új tanulmány szerint Zilah közelében, 400 méteres magasságban haladna át a 2,4 kilométeres autópálya-alagút a Meszesen. A 76 kilométeres Nádasszentmihály-Berettyószéplak sztárdaszakasz kivitelezője még nem ismert.

Románia leghosszabb alagútja egyébként 4,3 kilométeres, a vasút számára fúrtak a két világháború között a Brassó-Bodzaforduló szakaszon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?