Románia gazdasága növekedett a legnagyobb ütemben az EU-ban

Az előző év első negyedévéhez képest Románia gazdasága növekedett a legnagyobb ütemben az Európai Unióban – derült ki az EU atisztikai hivatala (Eurostat) által csütörtökön kiadott végleges adatokat tartalmazó harmadik becsléséből.

Az Eurostat adatai szerint az előző év első negyedévéhez képest Románia hazai összterméke nőtt a legerősebben, 5,6 százalékos ütemben. Romániát követi Szlovénia 5,0 százalékkal, majd Litvánia (4,1 százalék), Észtország és Lettország (egyaránt 4,0 százalék), utána pedig Magyarország és Lengyelország (egyaránt 3,8 százalék).

Az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 0,6 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest a március 31-én véget ért három hónapban. A tavalyi negyedik negyedévben az euróövezetben 0,5 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,6 százalékkal nőtt a GDP.

Ugyanakkor a negyedik negyedévhez képest Románia GDP-je  bővült a legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal, majd Lettország következik 1,6 százalékkal, utána pedig Szlovénia (1,5 százalék), Litvánia (1,4 százalék) majd Magyarország és Csehország (egyaránt 1,3 százalék). Visszaesést nem mértek egy uniós tagállamban sem.

Az előző év azonos időszakához képest az euróövezetben 1,9 százalékkal, az Európai Unióban pedig 2,1 százalékkal növekedett a gazdaság az idei első negyedévben. Az euróövezeti adat a második becslésben szereplő 1,7 százalék helyett 1,9 százalék lett, míg az uniós gazdasági bővülésre vonatkozó adatot 2,0 százalékról 2,1 százalékra módosította az Eurostat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?