Jövőre már pénzben kapják a közalkalmazottak az üdülési támogatást

Nem értékjegy formájában, hanem pénzben kapják jövőre a közalkalmazottak az üdülési támogatást – közölte kedd este Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter.

Mint korábban írtuk, néhány napja közvitán van az a sürgősségirendelet-tervezet, amely szerint július elsejétől a közalkalmazottak évente legkevesebb egy üdülési utalványra jogosultak. Ennek értéke a mindenkori bruttó minimálbér összege, ami jelenleg 1450 lej.

„Idén még voucherek formájában kapják meg a közalkalmazottak ezt a támogatást, ahogy a sürgősségi rendelet tervezete is rögzíti. Jövő évtől azonban már pénzben utalják számukra a juttatást” – jelentette ki a munkaügyi miniszter a képviselőház munkaügyi bizottságának ülése után. Lia Olguța Vasilescu nem részletezte, mi áll a döntés hátterében.

A közvitán lévő rendelettervezet szerint július elsejétől mintegy 1,2 millió személy lesz jogosult üdülési utalványokra. A kormány számításai szerint a jogszabály alkalmazása 1,73 milliárd lejjel terheli meg évente a költségvetést. 

A tervezet szerint a munkaadók és a szakszervezetek (vagy az alkalmazottak képviselői) közösen döntik el, hogy melyik hónapban utalják ki a vakációs jegyeket. Fontos, hogy ezek az utalványok csak hazai turisztikai irodáknál válthatók be.

Kapcsolódók

Kimaradt?