A Miorițával népszerűsítené a miniszter a romániai turizmust

Megrökönyödést váltott ki a hazai idegenforgalmi cégek képviselőiben Mircea Dobre turisztikai miniszternek az a javaslata, hogy Romániát különböző nemzeti szimbólumokkal, például a Miorițával kellene külföldön népszerűsíteni.

A profit.ro gazdasági portál szerint a tárcavezető a múlt héten egyeztetett a turisztikai cégek vezetőivel az ország idegenforgalmi stratégiájáról. A tanácskozáson egyenesen azt indítványozta, hogy a jelenlegi országlogót, a kék szárú zöld levelet cseréljék le egy báránykára.

Mircea Dobre kedden a HotNewsnak nyilatkozva cáfolta ezt az információt. Szavai szerint nem az országlogó lecserélésére tett javaslatot, csupán arra, hogy Romániának jobban ki kellene használnia a nemzeti szimbólumokban rejlő lehetőségeket.

A miniszter közölte, nem érti, miért keltett megütközést az a javaslata, hogy a Miorița kerüljön fel az ország turisztikai látványosságait népszerűsítő anyagokra. „Franciaország szimbóluma a gall kakas, Hollandiáé a tehén, Spanyolországé a bika. Miért ne lehetne országunk szimbóluma egy bárányka? (…) Én személyesen nem tartom szégyellnivalónak a Miorițát” – fogalmazott Dobre.

A profit.ro szerint a hazai turisztikai cégek vezetőinek körében gúnyolódások célpontja volt a miniszter javaslata. Az idegenforgalmi vállalkozók szerint a Miorița nem alkalmas az ország népszerűsítésére, mert legendája túlságosan szomorú és pesszimista, és butaság lenne a romániai turizmust „egy stupid, engedelmes állattal” társítani.

Mint ismert, a Miorița ("miorica" = bárányka) az egyik legismertebb román népballada. A Wikipédia szerint az egész román nyelvterületen, még a magyarországi vagy az ukrajnai román falvakban is ismerik. Több mint kilencszáz változata létezik, több magyar műfordítása is van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?