FRISSÍTVE - Felfüggesztették sztrájkjukat a égiforgalom-irányítók

FRISSÍTVE: Határozatlan időre részlegesen beszüntették a munkát a légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) dolgozói kedden kilenctől. Emiatt több járatot töröltek, több reptéren késések is vannak. A munkabeszüntetést 12 után felfüggesztették.

A sztrájktörvény nem teszi lehetővé a légiforgalom-irányítás teljes leállítását, a ROMATSA alkalmazottainak sztrájk esetén is biztosítaniuk kell a menetrendszerű járatok legalább egyharmada, valamint a kormányzati és sürgősségi feladatokat ellátó légi járművek földi irányítását.

A repülőtereken a kijelzők a járatok késését - néhány esetben törlését - mutatják. Azt, hogy mely gépek szállhatnak fel, nem a szakszervezet vagy a ROMATSA vezetősége dönti el, hanem az európai légi közlekedés biztonságáért felelős Eurocontrol.

A Hotnews beszámolója szerint a bukaresti Otopeni repülőtéren kedden 11 óráig hat járatot töröltek, valamennyi a Ryanair légitársaságé. A nagyszebeni repülőtérről várhatóan nem szállnak fel az Ausztriába, Németországba és Spanyolországba tartó gépek.

Valentin Iordache, a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtér kommunikációs igazgatója azt tanácsolta az utasoknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal, hogy megtudják, indul-e az a járat, amire jegyet váltottak és mekkora késés várható. A szóvivő szerint egyelőre főleg késésekről van szó, a sztrájknak akkor lehet komolyabb következménye, ha két óránál tovább tart. Az ország legnagyobb repülőtere naponta mintegy 150 járatot fogad és ugyanennyit indít.

FRISSÍTÉS1: A kolozsvári Avram Iancu nemzetközi repülőtérről induló, illetve oda érkező hat járatot érint a légiforgalom-irányítók sztrájkja. A légi kikötő operatív igazgatója, Iuliu Pop szerint a Londonból (Luton), a Tel Avivból és a Zaragozából érkező gépek, illetve a Kolozsvárról Doncasterbe, Nürnbergbe és Bázelbe tartó járatok esetében kell egy és két és fél óra közötti késésre számítani. 

A ROMATSA vezetősége a bíróságtól kérte a sztrájk betiltását, arra hivatkozva, hogy a szakszervezet megsértette a munkajogi törvényt. A bukaresti törvényszék munkakonfliktusokkal foglalkozó részlegén fél kilenckor kezdődött a kereset tárgyalása, de a döntést a kora délutáni órákra halasztották.

A csődtől féltik a ROMATSA-t

A ROMATSA dolgozói május 12-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, az akkori munkabeszüntetés mintegy kétszáz polgári járatnál okozott késést.  A mostani határozatlan idejű munkabeszüntetésről múlt héten döntött a szakszervezet, mert a figyelmeztető sztrájkot követően sem tudott megegyezni a munkáltatóval ötvenpontos követeléslistája teljesítéséről. A szakszervezeti vezetők azt állítják: nem nagyobb fizetésekért sztrájkolnak, hanem a ROMATSA vezetőségével elégedetlenek, azt mondják, a vállalatot csőd fenyegeti.

A szakszervezet a gyorsan növekvő légiforgalomra hivatkozva létszámbővítést kér, arra figyelmeztetve, hogy a légi irányítók túlterheltsége biztonsági kockázattá vált.

FRISSÍTÉS2: 12 óra 10 perctől felfüggesztették a sztrájkot a légiforgalom-irányítók - nyilatkozta a ROMATSA) alkalmazottjait tömörítő szakszervezet (ATSR) sajtószóvivője. "12 óra 10 perctől felfüggesztettük a sztrájkot, most megyünk a törvényszékre, ahol 13 óra 30 perckor kezdődik a tárgyalás" - mondta Diaconu. 

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?