Hat éves csúcson az euróövezeti gazdasági aktivitás

A vártnál jobban teljesített, az előző hónapban elért hat éves csúcson tartotta magát májusban is az euróövezeti gazdasági aktivitás az IHS Markit gazdaságkutató intézet kedden közzétett előzetes BMI adatai szerint.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) májusi előzetes értéke 57,0 pontra emelkedett az áprilisi 56,7 pontról. Elemzők csökkenést, 56,5 pontot vártak májusra. A szolgáltatóipari BMI májusi előzetes értéke 56,2 pontra csökkent az áprilisi 56,4 pontról. Elemzők változatlan értéket, 56,4 pontot vártak májusra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatók adataiból képzett összetett BMI májusban nem változott az előző hónapban elért hat éves csúcshoz képest, 56,8 pont lett az elemzők által várt csökkenés, 56,5 pont helyett.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A BMI adatok tanúsága szerint májusban is meggyőző teljesítményt mutatott az euróövezeti gazdaság - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Az övezet gazdasági aktivitása alapján 0,6-0,7 százalékos második negyedévi GDP-növekedésre lehet következtetni. Amennyiben a teljesítmény júniusban sem csökken, a piacon kialakult 0,4 százalékos konszenzus túl pesszimista becslésnek fog bizonyulni a második negyedévi GDP-növekedésre vonatkozóan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?