Erdélyi magyar vállalkozók cégei az exportőrök toplistáján

Továbbra is a multinacionális nagyvállalatok adják a romániai export nagyját, derül ki a Ziarul Financiar (ZF) napilap összeállításából. Erdélyi magyar vállalkozók cégei is ott vannak a belföldi tőkével működő exportőrök toplistáján.

A legnagyobb 500 exportőr listájára mindössze 40, belföldi tulajdonban levő cég fért fel, az első ötven közé pedig egyetlen egy sem került be.

Akárcsak 2015-ben és 2014-ben, tavaly is a nagybányai Aramis Invest volt a legnagyobb exportőr, mely az abszolút rangsorban az 54. helyen áll. A közel 4000 embert foglalkoztató bútorgyár tavalyi árbevétele 170 millió euró volt, a termelés zömét külföldön értékesítették. Az Aramis Invest azt követően lett a legnagyobb hazai tőkével működő exportőr, hogy a rangsort 2011 és 2013 között vezető Interagro Rt., a milliárdos üzletember Ioan Niculae vállalata, fizetésképtelenné vált. 

A cégbíróság és az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján a ZF 1 milliárd euróra becsüli a tíz legnagyobb, hazai tulajdonban levő exportőr által 2016-ban kivitelre küldött áru értékét. Ezzel szemben a tíz legjelentősebb multinacionális exportőr kivitele 10 milliárd euró volt.

Régiós szinten Erdély áll az élen

A tanulmányból kiderül, hogy régiós szinten Erdély áll az élen, 17 céggel, Moldva pedig minimális mértékben járul hozzá a kivitelhez. A megyék közül Máramaros a legaktívabb a kivitel tekintetében, az Aramis mellett ugyanis másik három cég, a borkúti Taparo, a máramarosszigeti Plimob és Valmedy Prod is felkerült a negyvenes toplistára. Előbbi kettő bútorgyártó, utóbbi pedig készruha gyártással foglalkozik.

A 40 cég között három magyar érdekeltségű van. A rangsor harmadik helyén a marosvásárhelyi Romcab Rt. áll, melynek többségi tulajdonosa és vezérigazgatója Proszer Zoltán. A vállalat jelenleg csődvédelem alatt áll, mivel a tavalyi évet hatalmas veszteséggel zárta, ami miatt fizetésképtelenné vált. 2015-ben a Romcab még 42,1 millió lejes nyereséggel zárta az évet. 

A 22. helyen a nagyváradi székhelyű, játékgyártásra szakosodott Romexa áll, melynek résztulajdonosa Kiss Tibor. Hargita megyéből a csíkszeredai Iris Service került fel a listára, annak a 28. helyére. A bútorgyártó vállalat négy üzletember, köztük Tankó Emil és Szilveszter László tulajdonában van. 

Szatmár megye a nagykárolyi Ardealul étolajgyárral képviselteti magát a listán, Kolozs a szamosújvári Sortilemn bútorgyárral, Brassó pedig a motorokat, generátorokat és transzformátorokat gyártó hétfalusi Electroprecizia Electrical Motors kft.-vel.

Az erdélyi megyék közül Szilágy, Kovászna, Hunyad és Krassó-Szörény nem képviselteti magát a toplistán. A belföldi kézben levő nagy exportőrök közül a legtöbb készruha-, illetve bútorgyártással foglalkozik. A romániai export tavaly 57,3 milliárd eurót tett ki, ennek majd 80 százalékát a multinacionális vállalatok adják.  

Kapcsolódók

Kimaradt?