Csődmegelőző program indul kisvállalkozásoknak

Kisvállalkozásokat célzó, fizetésképtelenség megelőző, ingyenes szolgáltatást indít a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Édler András a kamara elnöke szerint az Eurochambers által uniós finanszírozással indított Pre Solve (PREventing business failure and inSOLVEncy) nevű projektet kísérleti jelleggel Romániában a Kovászna, Neamț és Vaslui megyei kamarák vezetik be.

Édler András szerint a Pre Solve program tanulmányozása során arra jutott, hogy sok kisvállalkozás tevékenységének egyértelmű jelei vannak, hogy  problémákkal küszködik, viszont meg tudná előzni a fizetésképtelenséget.

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint a Pre Solve által összesen 50 céget világítanak át egy 50 kérdéses teszt kitöltésével, amely rávilágít, hogy milyen humánerőforrás, pénzügyi, piackezelési problémái vannak, esetleg a vállalkozó veszítette-e el a motivációját. A kereskedelmi kamara ingyenes, Pre Solve nevű fizetésképtelenség megelőző programja hat eszközt tartalmaz: cégelemzés,  pszichológiai tanácsadás az alkalmazottak és ügyfelek kezelésére, egy adminisztratív platform a bevételek és kiadások kezelésére, kiadás-elemzés és optimizálás, menedzsment- és konfliktuskezelés. Utolsó lépésben pedig egy üzleti tervet készítenek, amivel meg lehet menteni a céget.

Édler András szerint jelenleg zajlik az 50 kisvállalkozás kiválasztása, amelyeket szakemberek átvilágítanak és rávezetik arra az útra, ahol elkerülhetik a fizetésképtelenséget. Ezzel a szolgáltatással főként a kisvállalkozásokat célozzák, mert a nagyvállalkozásoknak ügyvédek, könyvelők és közgazdászok hada áll rendelkezésre, hogy elkerüljék a csődöt. A programban való részvételhez keressék a kereskedelmi kamara www.ccicov.com oldalát. A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint a programot finanszírozó Európai Bizottság jóváhagyta, hogy magyar nyelvre is lefordítsák a Pro Solve eszközt, hogy a térség magyar vállalkozói számára is könnyebben megérthető legyen.

Kimaradt?