Ionuţ Dumitru: Románia többsebességes ország

Rendkívül nagyok a régiók közötti eltérések, Románia többsebességes ország - nyilatkozta kedden Ionuţ Dumitru, a Költségvetési Tanács elnöke.

A szakember emlékeztetett: Bukarest, Kolozs, Szeben vagy Brassó megyében az egy főre jutó nemzeti össztermék sokkal nagyobb, mint Botoşani vagy Vaslui megyében. A leggazdagabb megyében ötször akkora az egy főre eső GDP, mint a legszegényebb és leggazdagabb megyében.

„A szegény régiók, és ide tartozik a megyék többsége, idővel, sajnos, még szegényebbek lesznek. Erősen fogy a lakosság is. Van olyan megye, ahol az elmúlt 15 évben elveszítettük a lakosság egyötödét. Ez rengeteg” - tette hozzá a Költségvetési Tanács elnöke.

A szakembert aggasztja, hogy a gazdaság tavalyi 4,8 százalékos növekedése teljes egészében a fogyasztás növekedésére épült. „Ez elgondolkoztató és felveti a kérdést, hogy mennyire lesz fenntartható ez az óriási növekedés” – jegyezte meg.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt évben az ipar 1,7 százalékkal, a gazdaság pedig 4,8 százalékkal nőtt. Szerinte a fogyasztás növekedését a bérek gyors növekedése okozza. 

Kapcsolódók

Kimaradt?