Testvérkapcsolatot létesített Hargita és Vas megye

Újabb magyarországi megyével létesített testvérmegyei kapcsolatot Hargita megye. A keddi soron kívüli tanácsülésen a kapcsolat megalakításáról szóló tanácshatározat elfogadása volt a legfontosabb mozzanat. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke külön kitért az előkészítés alatt álló megyei költségvetésre is.

A nyugat-magyarországi Vas megyével írt alá testvérkapcsolat kialakításáról szóló együttműködési megállapodást Hargita megye. A dísztanácsülésen jelen volt Majthényi László, Vas Megye Közgyűlésének elnöke, valamint Kondora Bálint alelnök.A testvérmegyei együttműködési megállapodás aláírása előtt a Vas megyei közgyűlés elnöke tartott rövid bemutatót az általa képviselt régióról. Vas megye székhelye Szombathely, amelynek több mint 70 ezer lakója van, míg a megye teljes lakossága 206 ezer fő. Vas megye híres a termálfürdőiről, itt található az Őrség történelmi régió, amelynek központja Őriszentpéter, valamit ez Magyarország harmadik legerdősebb megyéje. Majthényi László külön kiemelte Bükkfürdő település turisztikai fontosságát, a háromezres városkában évente körülbelül egymillió turista fordul meg. A megyében eltöltött vendégéjszakák száma négyre tehető. Vas megye iparilag jól fejlett, büszkék az ott működő autógyártásra. 

Vas megye bemutatása után a vendégeknek tartottak Hargita megyére vonatkozó bemutatást, amelyet a Hargita Megye Közösségi Fejlesztési Társulás állított össze. A testvérmegyei kapcsolattól a székelyföldi megyében elsősorban a hazai turizmus fellendülését várják. Első mozzanatként a Hargita megyei, idegenforgalomban érdekelt vállalkozóknak szerveznek tanulmányutat Vas megyébe, tapasztalatszerzés céljából.

Hargita megye több magyarországi megyével kötött már testvérkapcsolat kialakítására vonatkozó megállapodást, többek között Pest, Nógrád, Heves, Hajdú–Bihar, Bács–Kiskun és Jász–Nagykun–Szolnok megyével.

Szűkebb költségvetéssel számolnak idén

Borboly Csaba beszámolt a sajtónak a márciusban elfogadásra váró megyei költségvetésről is. Rámutatott, hogy kedd reggel a működésre szánt költségekből még egymillió lejes hiánnyal számoltak, ezért úgy próbálnak átcsoportosítani összegeket, hogy a hiányt kiküszöböljék. Csak olyan beruházásokra szánnak idén pénzt, amelyeknek a teljes dokumentációja már elkészült.

A megyei tanács elnöke azt mondta, hogy 173 millió lejjel terveznek gazdálkodni idén, ez kevesebb, mint a tavaly rendelkezésre álló összeg. Hozzátette, hogy reményeik szerint az Országos Helyi Fejlesztési Programból (PNDL) még érkeznek összegek az év folyamán, így sikerül 200 millió lej fölé tornázni a rendelkezésre álló keretösszeget. Idén egyébként utak javítására, építésére fordítanának nagyobb összeget, körülbelül 113 millió lejt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?