Sokan webboltból vásárolják meg a karácsonyi ajándékot

A hazai internetfelhasználók 90 százaléka az interneten vásárolna karácsonyi ajándékot, az erre szánt összeg átlagosan 190 euró - derül ki egy gyorsfutár szolgálat által rendelt európai szintű felmérésből.

A romániai lakosok költségvetése megegyezik belgiumi állampolgárokéval és kétszer annyi, mint amennyit a horvátok terveznek költeni a karácsonyi bevásárlások alkalmával. Az interneten vásárolt ajándékok közül a kozmetikai és szépségápolási termékek a legnépszerűbbek Romániában, míg az európaiak többsége könyvet és játékot vásárol legszívesebben ajándékba. A romániai e-vásárlók kerülik a cipők, videójátékok, sportfelszerelések és a háztartási gépek vásárlását karácsonyra.

A felmérésben szereplő 21 ország között Románia a középmezőnyben helyezkedik el az ajándékokra szánt átlagösszegeket tekintve, olyan gazdaságilag és e-kereskedelmileg fejlettebb országokat maga mögé utasítva, mint Hollandia, Lengyelország, Portugália vagy Magyarország - derül ki a DPDgroup felméréséből.

Románia az első helyen áll a tavalyi és az idei költségvetés különbségét vizsgáló táblázatban. A megkérdezett személyek 43%-a több pénzt fog idén elkölteni a karácsonyi ajándékokra, mint tavaly. A lista végén Németország áll, ahol az internetfelhasználók csupán 14%-a fordít nagyobb összeget ajándékvásárlásra.

A tanulmány szerint a román e-vásárlók egyharmada házas és vannak gyerekei. Az interneten vásárlók 45 százaléka 18 és 34 év közötti, 40 százaléka 35 és 54 év közötti, 6 százaléka pedig 55 évnél idősebb.

A romániai vásárlók legtöbbször házhozszállítást igényelnek, a válaszadók 82 százaléka rendel így. A második kiszállítási címként a felhasználók 44 százaléka a munkahelyi címét szokta megadni.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?