Meghosszabbították a sztrájkot a Lufthansa-pilóták

November 24-e, csütörtökre is egész napos sztrájkot hirdetett a Lufthansa német légitársaság pilótáinak szakszervezete (Vereinigung Cockpit - VC). Az érdekképviselet szerdai közleménye szerint sztrájkfelhívásuk a rövidtávú - belföldi és európai - járatokra vonatkozik. A szerdán kezdett, eredetileg 24 órásra tervezett, majd csütörtökre is kiterjesztett munkabeszüntetést azért folytatják, mert „a Lufthansa menedzsmentje továbbra sem változtat álláspontján, és még mindig nem tett tárgyalásra alkalmas ajánlatot" a bérek emeléséről.

A Lufthansa a bejelentésre reagálva ismét felkérte a szakszervezetet, hogy fogadja el a munkaügyi közvetítő bevonására tett javaslatot, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, mert „az az egyetlen hely, ahol kompromisszumot lehet kötni". Hozzátették, hogy pénteken a hosszú távú, interkontinentális járatok közlekednek majd.

A VC sztrájkjának első két napjára nagyjából 1800 járatot töröltek a Lufthansa menetrendjéből, ami mintegy 215 ezer utazót érint. A pénteki rendkívüli menetrendet csütörtök délig véglegesítik. A társaság azt kéri az utazóktól, hogy tájékozódjanak járatukról a Lufthansa honlapján.

A Lufthansa Csoport többi utasszállító tagját - Eurowings, Germanwings, SWISS, Austrian Airlines, Air Dolomiti, Brussels Airlines - nem érinti a munkabeszüntetés.

A VC éves szinten átlagosan 3,66 százalékos béremelést kér a legutóbbi kollektív szerződés lejártával elkezdődött és 2017 áprilisáig tartó ötéves időszakra a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és az Eurowings, illetve a Germanwings diszkont légitársaság mintegy 5400 pilótájának. A munkaadó 2,5 százalékos emelést ajánl.

A szakszervezet szerint ez a Lufthansa Csoport jelentős nyereségére tekintettel elfogadhatatlan. A Lufthansa menedzsmentje szerint viszont az elfogadhatatlan, hogy a szakszervezet összességében 20 százalékot meghaladó béremelést követel annak a munkavállalói csoportnak, amely eleve a legnagyobb fizetést kapja a konszern dolgozói közül.

A legutóbbi, tavaly szeptemberi sztrájk befejezését bíróság rendelte el, arra hivatkozva, hogy VC követelései a kollektív szerződésben nem szabályozható kérdésekre is kiterjednek, és részben azt a célt szolgálják, hogy az érdekképviselet nagyobb beleszólást szerezzen a diszkont üzletág működtetésének alakításában.

Kapcsolódók

Kimaradt?