Sepsiszentgyörgy adókedvezménnyel támogatja a zöldmezős beruházásokat

Több százezer euróig terjedő támogatással ösztönzi a munkahelyteremtő, zöldmezős beruházásokat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A csekély összegű (de minimis) jellegű támogatást azok a városban bejegyzett vagy munkapontot működtető vállalkozások kaphatják meg, amelyek új épületbe ruháznak be, és ezáltal munkahelyeket teremtenek vagy növelik alkalmazottaik számát –magyarázta a Maszolnak Miklós Zoltán.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat RMDSZ frakciójának vezetője szerint a de minimis finanszírozást három egymást követő adóévre igényelhetik a vállalkozások, a támogatás maximális összege 200.000 euró, a közúti áruszállítással foglalkozó vállalkozások esetén pedig 100.000 euró.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által elfogadott támogatási programban résztvevők a beruházás értéke, az új alkalmazottak száma és a cég tevékenységi köre alapján adókedvezmény formájában kapják meg a támogatást, mondta Miklós Zoltán, aki szerint 2014-től két sepsiszentgyörgyi vállalkozás élt ezzel a lehetőséggel és kapott adókedvezményt 250.000 euró fölötti zöldmezős beruházására.

A támogatást igénylőknek a beruházás befejezésétől számított 3 éven belül új munkahelyeket kell létrehozniuk, és a beruházás az alkalmazottak létszámának növekedését kell, hogy eredményezze, hívja fel a figyelmet az önkormányzat, amely arról is tájékoztat, hogy az öt éves – 2014. január 1. - 2018. december 31. közötti időszakra szóló – program teljes költségvetése 1.500.000 euró, ebből évi 300.000 eurót lehet összesen megpályázni.

Az adókedvezményről  szóló tanácshatározat alapján és az új adótörvénykönyv előírásai értelmében a nyertes vállalkozások akár 100%-os adókedvezményben is részesülhetnek a következő év január 1-től. Becslések szerint a de minimis támogatás 100 kedvezményezett vállalkozást jelentene Sepsiszentgyörgyön.

Miklós Zoltán érdeklődésünkre elmondta: a város határában, a Szépmezőn megépített Ipari Parkba betelepülő és ott építő vállalkozások nem pályázhatnak erre a programra, mivel az ipari parkban eleve ingatlan és területadó mentességet élvezhetnek.

A sepsiszentgyörgyi de minimis programról ezen a címen lehet tájékozódni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?