Statisztikai hivatal: csökkennek a családi bevételek és az átlagfizetés

A második negyedévben a családok átlagos havi jövedelme 2 889 lej volt, a havi átlagos költség pedig 2 446 lej. Az első negyedévhez viszonyítva a jövedelmek 2,7, a kiadások pedig 4,3 százalékos csökkenést mutatnak – közölte az Országos Statisztikai Hivatal (INS).  

Az INS szerint ugyanakkor az egy hónappal korábbi adatokhoz viszonyítva augusztusban két lejjel csökkent az átlagbér, az augusztusi átlagkereset 2 016 lej volt. Az enyhe csökkenést az okozta, hogy a vállalkozások júliusban félévi bónuszokat fizettek, ugyanakkor egyes ágazatokban kisebb fizetéssel friss munkaerőt alkalmaztak” – áll a statisztikai hivatal közleményében.

A legnagyobb béreket az IT-vállalatok fizetik (5 464 lej), a legkevesebbet a kisebb hotelek és éttermek tudják biztosítani (1 261 lej).

„Augusztusban a legnagyobb bércsökkenés a szállításban és hozzá kapcsolódó szolgáltatások terén volt (9,8 százalék), ezt a biztosítási piac, kőolajkitermelés és szállítóeszközök gyártása követi (7 - 9,5 százalék), de csökkentek a bérek textilgyártásban, bőrfeldolgozásban valamint szállodákban és éttermekben is (2,5 – 4,5 százalék).

A nettó bérek ugyanakkor emelkedtek a vasérc és szénkitermelésben (19,3 illetve 16,4 százalék), ingatlanközvetítés, földgázkitermelés (3 – 8,5 százalék) valamint a légiszállításban és telekommunikácis ágazatban (1,5 és 2,5 százalék).

A közalkalmazottak esetében 5,3 százalékkal emelkedett a szociális ellátásban, 3,1 százalékkal a közigazgatásban és 2,8 százalékkal a tanügyben tevékenykedők bére.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?