Lassan, de biztosan meghódítja Romániát az almabor

A növekvő romániai almabor fogyasztás egyelőre meg sem közelíti nyugat-európait. Tavaly kb. 10 millió lejt költöttünk erre az italfajtára.

Igazi sikersztori a szájder (angolul cider) alig néhány éves hazai története. A termék szinte kizárólag angol elnevezésével vonult be a köztudatba, annak ellenére, hogy magyar neve is van, almabor, ugyanis az alma levének erjesztésével nyerik. A szájder az évtized elején tette meg első, tétova lépéseit a szeszes italok romániai piacán, korábban a kiskereskedelemben és a vendéglátóiparban szinte teljesen ismeretlen volt.

A világ egyik legnagyobb sörgyártója, a Heineken legfrissebb jelentése szerint az év első felében az idehaza eladott almabor mennyisége duplája a 2015 azonos időszakában értékesítettnek. A Carrefour Románia által közzétett adatok ugyanazt a tendenciát mutatják, a francia nagyvállalat áruházaiban idén júliusban 385 ezer üveg-, illetve doboz szájdert adtak el, 45 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az Euromonitor piackutató cég felmérése szerint tavaly a romániai fogyasztók 515 ezer liter almabort vásároltak, 8-10 millió lej értékben, míg az Európai Almabor és Gyümölcsbor Gyártók Egyesületének (AICV) adatai azt mutatják, hogy 2010 és 2014 között 48 százalékkal nőtt a hazai fogyasztás.

A szájder a viszonylag olcsó alkoholos italok közé tartozik, áruházban, 3,3 decis kiszerelésben, márkától függően általában 3 és 4 lej közötti áron lehet hozzájutni, árleszállítás esetén 3 lejnél olcsóbban is. Annak ellenére, hogy a szájder nem sör-jellegű készítmény, a romániai piacon a fő forgalmazók a sörgyártók: a Heineken két márkával is jelen van, a Strongbowval és az Old Mout Ciderrel, a Carlsberg Group a Somersby-vel, az Ursus pedig a Kingswooddal nyomul. Ezek kivétel nélkül importtermékek, azonban készülnek már belföldön is almaborok, melyek közül a Zarea által Dacic márkanévvel forgalmazottak a legnépszerűbbek. Elemzők szerint az elkövetkező időszakban folytatódni fog az almabor hazai diadalútja, újabb nagy nemzetközi márkák fognak megjelenni a piacon.

Annak ellenére, hogy egyre többen isszák, a romániai almabor fogyasztás egyelőre meg sem közelíti nyugat-európaitól. Az AICV kimutatásai szerint Európa legnagyobb almabor fogyasztói a britek, egy főre eső évi 15 literrel, őket pedig az írek követik 13 literrel. Nálunk az egy főre eső átlagfogyasztás tavaly negyed liter körül volt, ami kevesebb, mint 2 százaléka annak a mennyiségnek, amit a britek engednek le a torkukon.   

Körte ízű almabor. Cider néven Európában az alacsony alkoholtartalmú, szénsavas készítményeket forgalmazzák. Hagyományosan ez almamustból készül, azonban sok almabort olcsóbb és gyorsabb technológiával, cukrozott és vizezett almaléből, szén-dioxid és ízesítők hozzáadásával állítanak elő. Akárcsak a sörök esetében, az almaboroknak is gyártják különféle ízesítésű (erdei gyümölcs, bodza, körte, szeder stb.) változatait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?