Kevesebb a rosszul teljesítő hitel Romániában

Öt százalékponttal, 11,3 százalékra csökkent az idei első fél évben a rosszul teljesítő hitelek rátája Romániában - adta hírül hétfőn a Ziarul Financiar című pénzügyi napilapra hivatkozva a profitline.hu.

A rosszul teljesítő hitelek aránya ezzel megközelíti a Román Nemzeti Bank (BNR) által ajánlott 10 százalékos szintet. Az elmúlt hónapokban a rossz hitelek aránya folyamatosan csökkent, ami elemzők szerint előrevetíti, hogy az év végéig 10 százalék alá csökkennek - írta a lap.

A BNR az elmúlt években szorgalmazta, hogy a kereskedelmi bankok tisztítsák meg hitelportfóliójukat a törlesztés tekintetében több mint 90 nap késedelmet felhalmozó hitelektől, amelyeknek aránya a 2008-as nemzetközi gazdasági válság kitörése után 25 százalékra ugrott. A román kereskedelmi bankok többnyire eleget tettek a jegybank felszólításának, és tavaly mintegy 2 milliárd euró értékű rosszul teljesítő hiteltől tisztították meg mérlegüket.

Becslések szerint a rossz hitelek értéke Romániában eléri az 5-6 milliárd eurót, aminek többségét a jogi személyeknek nyújtott kölcsönök teszik ki.

Kimaradt?