Harmadik a craiovai Ford az EU-s eladási listán

Három idehaza gyártott személygépkocsi is az élbolyban foglal helyet az EU-s tagországok összesített eladási listáin.

201 274 személygépkocsit szereltek össze Romániában az első félévben. A Dacia mioveni-i gyárának futószalagjairól 178 017 jármű gördült le, a Ford szerelőcsarnokaiban pedig 23257 autó készült. Az idei termelés volumene 5,3 százalékkal marad el az elmúlt év hasonló időszakának eredményétől, ám ennek ellenére három modell is előkelő helyen áll az európai eladási listákon.

Az idehaza SUV-ként (sport utility vehicle) emlegetett alsókategóriás szabadidőautók vagy utcai terepjárók rangsorában a Dacia Duster a negyedik helyen áll. Az év első hat hónapjában 74 017 darabot adtak el belőle az Európai Unió tagországaiban, 8 százalékkal többet, mint tavaly. A kategória legnépszerűbb típusa a Renault Captur, melyből 117 925 kelt el, majd a Peugeot 2008 és az Opel/Vauxhall Mokka következik, 95 ezer, illetve 89 ezer darabbal. 2015 első félévéhez képest a Suzuki Vitara és a Fiat 500X érte el a legnagyobb, 198, illetve 96 százalékos növekedést. A Dusterből idén 104 ezer darabot gyártottak, mintegy 30 ezret az EU-n kívül értékesítettek.

Ennél is előkelőbb helyezéssel büszkélkedhet a Krajován gyártott Ford B-Max, mely az alsókategóriás egylégterű személygépkocsik (MPV, multi purpose vehicle) között a harmadik legnépszerűbb. Az eladási listán a Ford B-Max egy helyet lépett előre 2015-höz képest, annak ellenére, hogy idén 8 százalékkal kevesebbet adtak el belőle. Tavaly a  Nissan Note még népszerűbb volt az oltyán Fordnál, ám idén 26 százalékkal kevesebb kelt el belőle, mint 2015-ben. A kategória listavezetője a Fiat 500L, 49 ezer darabbal, míg a második az Opel/Vauxhall Meriva 27 ezer darabbal. A kategória népszerűsége határozottan csökkenő tendenciát mutat, az első öt modell közül csupán a Citroen C3 Picassoból sikerült többet értékesíteni, mint a tavalyi első félévben.

Sikeres első féléve volt a Dacia Sanderónak, melynek az eladásai 14 százalékkal nőttek az EU-ban, 91 238 darabra. A kisautók között ez a hetedik helyre jó, míg a Dacia Logan a tizenötödik helyen áll, 26 020 darabbal. Ez utóbbi típus napja, úgy tűnik leáldozóban van, az idei eladások 9 százalékkal gyengébbek a tavalyiaknál. A kategória éllovasa a Renault Clio 171 ezer eladott járművel. A tavalyi listavezető Ford Fiestaból idén 8 százalékkal kevesebbet adtak el, 158 ezer darabot, ezért visszacsúszott a harmadik helyre. A második legnépszerűbb típus a Volkswagen Polo, melyből 166 ezret vásároltak, 6 százalékkal többet, mint 2015 első félévében. A Sandero kevesebb mint 100 darabbal előzi meg a Skoda Fabiát.

Kapcsolódók

Kimaradt?