Hargita megyei javaslatok a 2016. évi költségvetés-módosítás kapcsán

A pénzügyminiszterhez fordult Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a költségvetés-módosítás tervezete kapcsán, megfogalmazva módosító javaslatait. A megyeelnök folyamodványát támogatja Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor.

A kormány költségvetés-módosító rendeletének tervezete szerint nem emelik a helyi költségvetések kiegyenlítésére és a községi, illetve megyei utak munkálataira szóló, áfa-visszaosztásból származó összegeket, és a gyermekvédelmi és szociális ellátó rendszer fejlesztésének finanszírozása sem elégséges. Ezért Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Anca Dana Dragu pénzgyminiszterhez fordult több módosító javaslattal. Eszerint a gyermekvédelmi és szociális ellátó rendszer költségeinél 18 243 000 lej kiegészítést tart indokoltnak, munkatársai számításai alapján. A megyei utak nyári és téli karbantartásának, valamint a megyei útrendszernek a fejlesztésére 6 982 000 lej kiegészítést javasol. A helyi költségvetések kiegyenlítésére 18 695 000 lejjel többre lenne szükség Hargita megyében, a megyei tanács alárendelt intézményei és a saját apparátus működtetéséhez.

A módosító javaslatban megjegyzik, hogy 2016-ban Hargita Megye Tanácsa számos programot, pályázatot bonyolított le uniós forrásokból, amelyeket az országos fejlesztési programba foglaltak, és amelyek önrészét a megye költségvetéséből kell fedezni – a saját bevételekből, illetve az áfa-visszaosztásból –, továbbá nagyméretű beruházást eszközöltek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház és a Tölgyesi Pszichiátriai Kórház fejlesztésére.

Értesülve a megyei tanács aggályairól, illetve az intézmény szakemberei által megfogalmazott módosító javaslatokról Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor a maguk során levélben fordultak mind a pénzügyminiszterhez, mind Dacian Cioloș miniszterelnökhöz. Arra kérték a kormányfőt, illetve a szakminisztert, vegyék figyelembe a Hargita Megye Tanácsa javaslatait. Kitértek arra, miért fontos az, hogy a megye további pénzt kapjon fejlesztésekre. A megyei és a községi utak karbantartása kulcsfontosságú mind az életszínvonal tekintetében, mind a turizmus szemszögéből. Utóbbi Hargita megye egyik legnagyobb erőssége. Hozzátették továbbá azt is, hogy a gyermekvédelmi rendszerre és a szociális asszisztenciát nyújtó központokra irányuló fejlesztések egy pillanatig sem szabadna kérdésesek legyenek, hiszen egy civilizált társadalomnak ezek alapelemei.

Kimaradt?