A terrorveszély miatt megnőtt a belföldi turisztikai célpontok vonzereje

A terrorfenyegetés rányomja a bélyegét a turizmusra is, egyre többen választják a biztonságos országokat. A belföldi nyaralás iránti kereslet megugrott tavalyhoz képest.

Látványosan megnőtt a belföldi turisztikai célpontok vonzereje 2015-höz képest – állítják egybehangzóan az idegenforgalmi ügynökségek képviselői. Tárnoky Marianne, a nagyváradi Domino Tours tulajdonosa úgy becsüli, idén 30-35 százalékkal többen fognak idehaza nyaralni, mint tavaly. „A tengerpart iránt a legnagyobb az érdeklődés, de sokan mennek közeli üdülőkbe, Mennyházára, Biharfüredre, a Félix-fürdőbe, de Tusnádfürdő is népszerű. Akik külföldre mennének, azok leginkább a közeli országokat: Magyarországot, Bulgáriát, Horvátországot, esetleg Görögországot keresik” – nyilatkozta a Maszolnak Tárnoky Marianne.

Véleménye szerint a biztonsági szempontok nagyban befolyásolják az ügyfelek preferenciáit. Ez abból is látszik, hogy leginkább azon országok népszerűsége csökkent látványosan, ahol az elmúlt időszakban merényletek voltak, illetve bizonytalan a politikai helyzet. Ezek sorában elsőként Törökországot említi, majd Franciaországot, Egyiptomot és Tunéziát. Az idei szezon másik jellemzője társasutazások és egyéni utak esetében egyaránt, hogy a kliensek rövid, 3-5 napos vakációra mennek.

Törökország azért még mindig menő

Az ország egyik legnagyobb idegenforgalmi ügynökségének számító Happy Tour Groupnál 30 százalékkal nőtt a kereslet a belföldi utak iránt – mondja Daniela Toncu értékesítési igazgató. A népszerűségi listát ennek ellenére még mindig Törökország vezeti, melyet Görögország, Spanyolország és Bulgária követ.

Az Eximturnál ellenben Románia a legnépszerűbb célpont, a belföldi nyaralásokra 50 százalékkal nagyobb a kereslet, mint egy évvel korábban. A cég népszerűségi listáján Görögország, Törökország és Bulgária tanyázik még az élbolyban. A legkeresettebb hazai üdülőhelyek a Félix-fürdő, Szováta, Herkulesfürdő, Călimănești, Vatra Dornei és Szinaja. Az Eximtur ügyfelei idén átlagosan fejenként 342 eurót költenek egy külföldi-, és 167 eurót egy belföldi nyaralásra.

Már ősszel befizetünk a nyaralásra

A szakemberek szerint egyre inkább hódít idehaza is az early booking, nő azoknak a száma, akik már ősszel befizetnek a jövő nyári utazásra.

Tavaly a legkedveltebb külföldi úticél Görögország volt, 136 ezer romániai turista töltötte ott a szabadságát. Bulgáriát 110 ezren keresték fel utazási ügynökségen keresztül, majd Törökország, Spanyolország, Olaszország, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia volt a népszerűségi sorrend. Az egzotikus helyszínek között Mexikó vitte a prímet, megelőzve Ausztráliát, Jordániát, Kanadát és Japánt.

Szakemberek becslései szerint idén 4,5 milliárd lej lesz a hazai turisztikai ügynökségek forgalma. A nyaralásra költött pénz ennél lényegesen több, sokan ugyanis saját szakállukra utaznak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?