Botrányba keveredett a Fiat

Tőzsdehatósági és bűnügyi vizsgálat is indult a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ellen Amerikában: a gyanú szerint a cég kozmetikázta az eladási adatait, így tudott tavaly rekordot rekordra halmozni.

Az árfolyam manipulálására alkalmas csalásról januárban érkeztek az első hírek, akkor az FCA két viszonteladója perelte be a vállalatot. A Napleton lánchoz tartozó kereskedők állítása szerint a cég fizetett azért, hogy kereskedőik a valósnál kedvezőbb eladási adatokat vigyenek be a rendszerbe.

Az igazság hamar kiderülhet, ugyanis a FBI a napokban kiszállt a Fiat Chrysler kilenc regionális kereskedelmi képviselőjéhez, akik közvetlen kapcsolatot tartottak a dealerekkel. Az általuk lefoglalt dokumentumok igazolhatják vagy cáfoltatják a piaci manipulációt.

A polgári perben a Napleton egyik illinoisi kereskedője azt állította, hogy tavaly júniusban az FCA területi képviselője 20 ezer dollárt ígért neki azért, hogy negyvennel több eladott autót jelentsen le.

A vizsgálatok hírére hétfőn 5 százalékot zuhant az FCA árfolyama, de vissza is kapaszkodott azután, hogy a cég közleményt adott ki, amelyben közölte: az előírások szerint járt el, s az általa a kereskedőkhöz és a fogyasztókhoz kiszállított autók eladási adatait tüntette fel tőzsdei gyorsjelentéseiben, nem pedig a kereskedők által leadott számokat. Hozzátették, hogy az ügy tisztázása érdekében mindenben együttműködnek a hatóságokkal – írja a vg.hu.

Kimaradt?