Lengyelországban és Romániában a legolcsóbb az élelmiszer az EU-ban

Tavaly több mint kétszeres különbséget mértek az átlagos élelmiszerárakban az Európai Unióban, a legolcsóbbak Lengyelországban és Romániában voltak az élelmiszerek és üdítők, míg a legtöbbet Dániában kellett fizetni ezekért a termékekért - derült ki Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) szerdán nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Az élelmiszert és üdítőket tartalmazó fogyasztói kosár ára Dániában az uniós átlag 145 százaléka volt 2015-ben, míg Lengyelországban 63 százaléka, Romániában pedig 64 százaléka. Dániát Svédország követte 124 százalékkal, majd Ausztria 120 százalékkal, amelyet Írország és Finnország szorosan követett 119 százalékkal. Lengyelországnál és Romániánál kissé drágábbak voltak a vizsgált termékek Bulgáriában (70 százalék). Magyarország Csehországgal azonos szinten áll, mindkét országban az uniós átlag 79 százalékába kerültek az élelmiszerek és üdítők 2015-ben.

A felmérés szerint a legnagyobb, csaknem négyszeres különbség a dohányáruk árában volt az országok között, Bulgáriában az uniós átlag 50 százalékát kellett fizetni ezekért a termékekért, míg Nagy-Britanniában ennél jóval többet, az uniós átlag 218 százalékát. A dohányáru az EU-ban Bulgária után Litvániában és Horvátországban (56 százalék), Lettországban (59 százalék), Csehországban, Magyarországon (60 százalék) a legolcsóbb. Románia a 69 százalékával a középmezőnyben helyezkedik el.

Az alkohol Bulgáriában a legolcsóbb (az uniós átlag 64 százalékába kerül), a rangsorban Románia következik 72 százalékkal, majd Magyarország 74 százalékkal. A legdrágábbak Írországban voltak az alkoholos italok, ahol 175 százalékkal kerültek többe, mint az uniós átlag, majd Finnország és Nagy-Britannia következett 172 és 163 százalékkal.

A felmérés mintegy 440 terméket, élelmiszert, üdítőt és dohányárut foglalt magába. 

Kapcsolódók

Kimaradt?