Japánok főzhetik az Ursus és a Temesvári sört

Eladó az Ursus Breweries, a The Wall Street Journal szerint a tokyói székhelyű Asahi Breweries lesz a vásárló. 

Az elektronikai- és elektrotechnikai termékek, valamint a gépkocsik romániai piaca után jó esély van rá, hogy a sörpiacon is jelentős tényezővé váljon Japán. Erre azért kerülhet sor, mert a második legnagyobb hazai gyártónak számító Ursus Breweries eladó.

Az Ursus jelenlegi tulajdonosa a SabMiller, a világ egyik vezető sörgyártója, amely tavaly 80 országban 324 millió hektoliter italt adott el. A dél-afrikai tulajdonban levő mamutcéget egy nálánál is nagyobb gigász, a világ első számú sörgyártója, az AB Inbev fogja a közeljövőben felvásárolni. A 100 milliárd euróra taksált tranzakció jelenleg az Európai Bizottság jóváhagyására vár, ám az AB Inbev már bejelentette, hogy meg fog válni a SabMiller közép-kelet-európai leányvállalataitól, köztük az Ursus Breweries-től is.

Ennek tulajdonában több közkedvelt hazai sörmárka van, így az Ursus, a Timișoreana, a Ciucaș, a Stejar és az Azuga. Elképzelhető, hogy az új tulajdonos egyenként ad túl a márkákon, ám elemzők szerint valószínűbb, hogy csomagban értékesíti ezeket.

A The Wall Street Jurnal amerikai gazdasági napilap szerint annak az esélye a legnagyobb, hogy a SabMiller közép-kelet-európai aktívumait a japán Asahi Breweries fogja megvásárolni. A távol-keleti vállalat már megegyezett az AB Inbevvel két nemzetközi sörmárka, a nálunk is forgalmazott Peroni és Grolsch átvételéről. Az Asahi-csoport évek óta jelen van a hazai piacon, igaz elenyésző részesedéssel, az Asahi nevű lager típusú sörével, ami a Romániában csapolt konkurens termékek viszonylatában kifejezetten jó minőségűnek számít.

A Heineken, az Ursus és a Bergenbier uralja a piacot

Tavaly, köszönhetően részben a forró nyárnak, 15,8 millió hektoliter sör fogyott idehaza, 6,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Mivel idén nyári olimpia és labdarúgó Európa-bajnokság is lesz, a gyártók további növekedésre számítanak.

A piacot három nagy gyártó, a Heineken, az Ursus és a Bergenbier uralják, az eladott sör több mint 70 százalékát állítják elő. A Heineken és a Bergenbier tulajdonosa, a kanadai Molsoncoors szintén megengedhetné magának, hogy felvásárolja az Ursus Breweries-t, ám előbbi vásárlása szándékát a versenyhivatal szinte biztosan nem hagyná jóvá, ugyanis az új cég óriási piaci erőfölénybe kerülne.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?