A dohányzás elhagyásával 300 eurót kereshetnek a várandósok

300 eurót kereshetnek a várandós francia nők, ha leszoknak a dohányzásról. A most induló kísérleti program résztvevői először egy 20 eurós utalványt kapnak, ha pedig tényleg sikerül leszokniuk, összesen 300 euró jutalomban részesülnek.

A kezdeményező egészségügyi intézmény célja természetesen, hogy csökkenjen a terhesség és a szoptatás alatt is dohányzó nők száma. Franciaországban cigarettázik a legtöbb állapotos nő egész Európában, a felmérések szerint 17 százalékuk még a terhesség harmadik trimeszterében is – írja a Jezebel alapján az index.hu. A most induló program még kísérleti jellegű, ez alapján fogják eldönteni, hogy valóban érdemes-e pénzügyi ösztönzőket bevetni a dohányzás ellen. A résztvevőket rendszeresen ellenőrzik majd a program alatt, hogy tényleg betartják-e a feltételeket, és nem gyújtanak rá a terhesség alatt.

A nyugati világ dohányzásellenes kampányaival szemben még most is meglehetősen ellenálló Franciaországban a terhesség alatti cigizés sem számít annyira egyértelműen elítélendőnek, mint máshol. Néhány éve az egyik legnagyobb hatású francia intellektuel, a feminista Élisabeth Badinter kifejezetten arról beszélt például, hogy még a terhesség alatti dohányzásnál is rossz üzenete van a zéró toleranciának, mert ez az sugallja, hogy a gyermekvállalás után minden addigi élvezetet és örömforrást fel kell adni.

Kimaradt?