Bukarestben népszerűsítik Székelyföldet

Székelyföldet és a székely hagyományokat népszerűsítik Bukarestben, így változtatnák meg azt a torz képet, amit a fővárosi média közvetít a térségről, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere arról tájékoztatott: május 7-én és 8-án a Romexpo területén szervezik meg a „Székelyek nagyvásárát”, amelynek célja, hogy a fővárosban is megmutassuk magunkat és meghívjuk  a román közösséget, látogassanak Székelyföldre és győződjenek meg, hogy a térségben nem minden úgy van, ahogyan azt a román médiában bemutatják.

Buja Gergely projektmenedzser (képünkön jobbra) a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a bukaresti Közpolitikai Intézettel közösen a Norvég Támogatási Alaptól nyert 560.000 lejes finanszírozást a „Székely hagyományok. Bevezetés a székely kultúrába” című projektre, amely három részből áll. Az elmúlt 13 hónapban néprajzosok segítségével feltérképezték a Sepsiszentgyörgy környéki népi hagyományokat és mesterségeket. Ez alapján Pozsony Ferenc, a BBTE egyetem professzora és Kinda István néprajzos elkészítette a jelenleg nyomdában lévő „Székely hagyományok” című, háromnyelvű – román, magyar és angol – monográfiát, illetve Vargyasi Levente operatőr készített egy ismeretterjesztő dokumentumfilmet is, amit a bukaresti rendezvényen mutatnak be.

Buja Gergely szerint a bukaresti Romexpóban sorra kerülő „Székelyek nagyvásárában” mintegy 40 népi mester és népművész állít ki és tart bemutatót, de lesznek kulturális kísérőprogramok és interaktív tevékenységek is. Ezt követően beszélgetésre hívják a kultúra és politikum területén tevékenykedő bukaresti döntéshozókat, de meghívókat küldtek a külképviseletekre, meghívtak fővárosi intézményvezetőket, többek között a most lemondott művelődési minisztert is várták a rendezvényre. Az eszmecsere témája Románia nemzeti kisebbségei, elsősorban a székelység szempontjából a szükséges közpolitikák feltérképezése, a kulturális önazonosság megőrzése érdekében, mondta a sepsiszentgyörgyi szakember, aki szerint a beszélgetésen megfogalmazódó ötleteket, javaslatokat összegyűjtik és továbbítják a kulturális minisztériumhoz.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a Közpolitikai Intézettel nem ez az első közös projektjük, a bukaresti intézet szakemberei pozitívan viszonyulnak a kérdéshez és segítenek népszerűsíteni a kisebbségi értékeket.

Kimaradt?