Kihirdette az államfő a hitelcsere törvényét

Klaus Johannis államfő csütörtökön kihirdette a hitelcsere törvényét, amelynek végső változatát két hete fogadta el a parlament. A jogszabály így életbe lépett.

A törvény lehetővé teszi a jelzáloghiteleseknek, hogy adósságuk teljes visszafizetése helyett átadják a bankoknak a hitelbiztosítékban megjelölt ingatlant. A jogszabály szövege itt tanulmányozható. A bankok által hevesen ellenzett törvényt tavaly decemberben az államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek, előbb a szenátus, majd a képviselőház is módosította.

Az életbe lépő változat szerint a 250 ezer euró alatti hitelekre korlátozzák azt a lehetőséget, hogy a hitelük teljes visszafizetése helyett a jelzáloggal terhelt ingatlant adják át a bankoknak az adósok. A hitelcsere törvényének előírásai a már végrehajtás alatt lévő adósokra is vonatkoznak, sőt azokra is, akiket már végrehajtott a bank. A végső változat szerint a jogszabály csak a lakásvásárlásra, -felújításra, -átalakításra igényelt hitelekre alkalmazható.

Nem esik a törvény hatálya alól az Első otthon nevű kormányzati hitelgaranciával működő, a fiatalok lakáshoz jutását támogató programot. A jogszabály a korábban leszerződött jelzáloghitelekre is érvényes, beleértve azokat a kényszervégrehajtás alá került jelzáloghiteleseket is, akik nem az Első otthon programban vették fel hitelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?