Új terminált építenek a nagyváradi reptéren

Év végéig elkészülhet a nagyváradi repülőtér új terminálja, miután a Bihar megyei Tanács április 19-i ülésén jóváhagyta annak építését. Gheorghe Pasc, a reptér parancsnoka elmondta, hogy kiírják a közbeszerzési eljárást, a fémszerkezetes épületre, melynek elkészítési költségeit ötmillió euróra becsülik és ez év végére használatba is vennék.

Az új terminál építését a megnövekedő utasforgalom teszi szükségessé, áprilisban elindulnak a Nagyvárad–Tel Aviv járatok, ezek utasait Boeing 737-esekkel szállítják majd, 175 érkező é induló utas lesz egyszerre a terminálban, mondta a reptérparancsnok, aki azt is elárulta, jövő héten nyilvánossága hozzák, mely európai városokba indulnak majd légijáratok Nagyváradról a nyár folyamán.

Mivel az új terminál fémszerkezetes lesz, aránylag gyorsan elkészülhet, mondta a reptérparancsnok. Az egyszintes, 2925 négyzetméteres épületben csúcsidőbe egyidejűleg hatszáz utast tudnak kiszolgálni, itt a belső járatok induló és érkező utasait valamint a külső járatok érkező utasait fogadják, a régi, emeletes terminál (ez 2395 négyzetméter) pedig a külső járatok indulóit szolgálja majd ki, csúcsidőben kétszáz embert egyszerre. Gheorghe Pasc azt is elmondta: Románia schengeni csatlakozása után az övezet országaiból érkező gépek is belső járatnak számítanak majd.

A régi terminál mellett 74 szolgálati parkolóhelyet kap a reptér személyzete, tovább három autóbusznak lesz helye, az új terminál mellett kialakítandó parkolóban 233 autó és hat autóbusz fér el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?