Mely EU-országban keresik a legtöbbet a honatyák?

Az Európai Unióban az olasz honatyák a legjobban fizetett parlamenti képviselők - tájékoztat az EuroNews.

Az olasz honatyák tízszer annyit keresnek, mint a legalacsonyabban bérezett bulgáriai képviselők: míg Itáliában évi 167 ezer euró, addig Bulgáriában évi 16 ezer euró körül mozog a honatyák keresete.

Olaszországban a honatyák juttatása az átlagbérek ötszörösét jelenti, Romániában 3.1, Magyarországon 2.9, Spanyolországban 1.25, Máltán viszont csupán 1.1 százalékát az átlagfizetésnek. A balti államok parlamenti képviselői különösen jól keresnek.

Keletről nyugatra haladva az európai kontinensen jókora megosztottság tapasztalható: a legjobb fizetések az “EU szívének számító” Németországban vannak, ami kihat Ausztriára, Hollandiára valamint Olaszországra is.

Az átlagbérek (az EuroNews 2010-es adatokkal dolgozott, szerk. megj.) és a honatyák fizetése közti szakadék alapján felállított rangsorban Románia a hatodik az EU-ban, olyan országok előzik meg Olaszországon kívül, mint Litvánia, Észtország, Bulgária, Lettország.

Az itáliai csizmától nyugatra haladva, az Ibéria-félszigeten, Spanyolországban és Portugáliában inkább vannak Kelet-Európa színvonalán a képviselők, mint a franciák, németek vagy olaszok szintjén – ami a díjazásukat illeti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?