Skandináviában terjeszkedik egy erdélyi magyar vállalkozó cége

Észak-Európában terjeszkedik egy fűszereket és élelmiszeripari segédanyagokat forgalmazó erdélyi cég.

Felvásárolt két dán vállalatot az idehaza az élelmiszeripari adalék és –segédanyagok, fűszerek, valamint természetes- és mesterséges membránok gyártása és forgalmazása terén piacvezetőnek számító Supremia Grup. A tranzakció pontos értékét nem hozták nyilvánosságra, Bara Hugó Levente, a Fehér megyei vállalat tulajdonosa és vezérigazgatója annyit árult csak el, hogy több millió eurós üzletről van szó.

A két dán cég, a Tamaco Trading és a Tamaco Pak, ugyanazon piaci szegmensben tevékenykedik, mint a Supremia. Megvásárlásukkal az erdélyi vállalat azt célozta meg, hogy három-öt év leforgása alatt legkevesebb 20 százalékos részesedést szerezzen a skandináv piacon.

„Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a elérjük a kitűzött célt a skandináv övezetben. Így könnyebben tudunk terjeszkedni Nagy-Britannia felé is, s az elkövetkező két évben a forgalmunknak 10 millió euróval kellene nőnie” – nyilatkozta Bara Hugó Levente.  

Idehaza is terjeszkednek

2014-ben a Supremia Grup árbevétele 35 millió euró volt, melynek 15 százalékát az export tette ki. A 2000-ben bejegyzett vállalkozásnak itthon jelenleg több mint 300 alkalmazottja, s 2000 ügyfele van. Tíz éven keresztül Marosszentimrén működött, a 9 millió euróból épült gyulafehérvári gyárban 2011-ben indult meg a termelés.

Ennek a napi termelési kapacitása 60 tonna. 2013-ban megvásároltak 30 hektár termőterületet Gyulafehérvár környékén, ahol paprikát, zöldpetrezselymet, s más fűszernövényeket termesztenek. A termékek több mint 30 országba jutnak el, Európán kívül olyan egzotikus piacokra is mint az Egyesült Arab Emirátusok, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság.

A külföldi piacszerzés mellett a vállalat idehaza is terjeszkedik, januártól kezdve fűszerautomatákat helyeznek el olyan szupermarketekben, melyek nem tartoznak a multinacionális vállalatok áruházláncaihoz.

A Supremia Grup tavalyi üzleti eredményei alapján az Ernest&Young gazdasági tanácsadó cég Bara Hugó Leventét 60 üzletember közül 2015 legjobb romániai vállalkozójának választotta.

 

Kimaradt?