Romániában fektet be Warren Buffett

A világ harmadik leggazdagabb emberének egyik vállalata adalék- és kenőanyagok forgalmazását kezdte meg a hazai piacon.

Romániai leányvállalatot alapított októberben a világ leggazdagabb emberei között számon tartott Warren Buffett egyik cége, a Lubrizol Oilfield Solutions. Az Egyesült Államokban bejegyzett anyacég februárban 10 millió dolláros tőkeemelést hajtott végre a Lubrizol Romániánál, ami azt jelzi, hogy a tulajdonosnak komoly tervei vannak a romániai piacon. A Lubrizol Oilfield Solutions fő tevékenységi területe az üzemanyagba való adalékok, valamint ipari kenőanyagok előállítása és forgalmazása. A vállalatnak tavaly 9000 alkalmazottja és 7 milliárd dolláros forgalma volt, termékeit száznál több országban forgalmazzák.

A Lubrizol Oilfield Solutions tulajdonosa Warren Buffett befektetési alapja, a Berkshire Hathaway. Ez az első alkalom, hogy a jótékonykodásairól is híres amerikai milliárdos közvetlen befektetőként jelenik meg a hazai piacon. Az erdélyi fogyasztók közvetve már régóta gyarapítják Buffett vagyonát, ugyanis részvényese egy sor, idehaza is aktív multinacionális vállalatnak, mint például a Coca-Cola-nak vagy a Milka csokit gyártó Mondeleznek.

A Forbes folyóiratnak a világ leggazdagabb embereit tartalmazó idei ranglistáján Warren Buffett a harmadik helyen áll Bill Gates és Amancio Ortega mögött. Bufett vagyonát 60,8 milliárd dollárra becsülik. 2008-ban még ő volt a listavezető, azóta viszont több mint 6 milliárd dollárral „szegényedett”. Vagyonának csökkenése nagyrészt annak tudható be, hogy néhány évvel korábban bevásárolta magát a Magyarországon is jelen levő Tesco áruházláncba, mely egy ideje súlyos gondokkal küzd. Ennek ellenére az „omahai bölcs”-ként is emlegetett amerikai milliárdos a világ legsikeresebb befektetőjének számít. Befektetési holdingja, a Berkshire Hathaway fennállásának több mint négy évtizede alatt 20,2 százalékos éves átlagos hozamot produkált.

A 85 éves multimilliárdos üzletember évek óta jótékony célokra fordítja jövedelme egy részét. Legutóbb tavaly nyáron ajánlott fel több közhasznú alapítványnak 2,84 milliárd dollár összértékű részvényt. Mostanáig Buffett 21,5 milliárd dollárnyi részvénnyel támogatott karitatív szervezeteket. A jótékonysági szervezetek általában eladják a részvényeket, hogy a bevételből finanszírozzák a tevékenységüket.   

Kapcsolódók

Kimaradt?