Vegyszerrel és ecettel tisztított húst árultak egy aradi áruházban?

Felettesei utasítására kellett lejárt szavatosságú, vegyszerrel megtisztított húst árusítani a Profi áruházlánc egyik aradi üzletében – állítja a boltvezető. A szupermarket vezetői tagadják, hogy ilyesmire kényszerítették volna a beosztottat.

A belvárosban tavaly megnyílt Profi City-típusú szupermarket üzletvezetője, Ciprian Gabor azt állítja, hogy „fentről” utasították a lejárt szavatosságú hús és hentesáru értékesítésére. „A közvetlen főnököm személyesen nekem mondta, hogy ne mindenben a szabályok szerint járjak el, és ezt már megbeszélte a többi boltvezetővel is – nyilatkozta Gabor a Mediafax hírügynökségnek. – Csökkentenünk kellett a veszteségeket, beleértve a húskészítményekét is, mire én azt feleltem, hogy kevesebb árut rendelek abból, ami gyengébben fogy, de azt mondta, hogy ne, inkább a friss árut tegyük hátrébb a polcokon, és a régit adjuk el, még ha két-három nappal le is járt a szavatossága. Azt is mondta, hogy Ciffel tisztítsuk meg a húsokat, ha szagosak, ecettel dörzsöljük át, és csomagoljuk újra az árut.”

Mivel az üzletvezető nem volt hajlandó erre – állítása szerint a rendőrséggel fenyegette meg felettesét –, a főnök az egyik bolti eladót próbálta meggyőzni a „helyes eljárásról”, de amaz visszamondta a helyi vezetőnek. Ciprian Gabor azt is felrótta a Profi vezetőségének, hogy tavaly nem fizetett ki neki 1500 plusz munkaórát. Mindezek miatt feljelentést tett az áruházlánc ellen a rendőrségen, a fogyasztóvédelemnél, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóságnál, továbbá a munkaügyi felügyelőségnél. A Mediafax szerint másik tíz Profi-alkalmazott is a pártjára állt.

A hírügynökség megszólaltatta az áruházlánc illetékeseit is az ügyben. Gabriel Pâslaru kommunikációs igazgató határozottan cáfolta és visszautasította a vádakat, sőt Ciprian Gaborra hárította a felelősséget. „Egy egész sor panaszt kaptunk az alkalmazottaktól rá. Belső vizsgálat során derítettük ki, hogy ezek nem voltak alaptalanok. Országszerte közel 400 üzletünk van, körülbelül 9500 embernek adunk munkát, számunkra a törvények és az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása alapvető követelmény, és ha valaki vét ezek ellen, azonnal elbocsátjuk” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy megtették a lépéseket a feljelentő boltvezető bíróság elé állítására.

Az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán megerősítették, hogy feljelentést tettek lejárt szavatosságú hústermékek forgalmazása miatt, és az ügyben vizsgálatot indítottak, de azt is elmondták, hogy a Profi is feljelentette az üzletvezetőt rendzavarásért és csendháborításért, azzal vádolva, hogy botrányt okozott a szupermarket előtt.

Kimaradt?