Arad megye és Szilágyság az ország roncsautótelepe

Szilágyságban tavaly hivatalosan egyetlen egy új autó sem talált gazdára, ezzel az erdélyi megye unikum az országban. A főváros után Kolozs megyében van a legtöbb személygépkocsi.

Autótemető jellegű gépkocsiparkja van egy sor hazai megyének, a legrosszabb helyzetben pedig Mehedinți van, ahol a járművek átlagéletkora 15,1 év. Nagyon magas a koros személygépkocsik aránya Suceava, Arad és Szilágy megyékben, melyekben a járműpark átlagéletkora 15 év, de Krassó-Szörény sem verheti a mellét a maga 14,9 évével.

A székely megyék szintén a mezőny hátsó felében foglalnak helyet, a Jogosítvány és Gépjármű Beíratási Igazgatóság (DRPCIV) adatai szerint Hargitában 14,3, Marosban és Kovásznában pedig 14,6 év az átlagéletkor. Erdélyben az átlagnál jobb módúnak számító Brassóban, Kolozsban és Szebenben a legfiatalabb a járműpark, 13, 13,4, illetve 13,8 éves.

A kocsik átlagéletkora a leggazdagabb régióban, Bukarestben és Ilfov megyében a legalacsonyabb, előbbiben 10,4, utóbbiban pedig 9,7 év. Utánuk közvetlenül Argeș következik, ahol a Dacia gyár van, 12,5 éves, majd Konstanca 12,8 éves átlagéletkorral. Némileg meglepő módon a szegényebb megyék közé tartozó Iași-ban is viszonylag fiatal, mindössze 12,9 éves a gépjárműpark.

Gyengék az arányok a magyar megyékben

Óriási eltérések vannak a megyék között az eladott új, illetve használt autók arányának tekintetében. Tavaly csak Bukarestben és Ilfovban adtak el több vadonatúj kocsit, mint használtat. 14 megyében, köztük Brassóban és Kolozsban elég jó volt az arány, minden egyes eladott új személyautóra maximum 4 használt jutott. A másik végletet Mehedinți jelentette, ahol hússzor annyi használt gépjárművet adtak el, mint újat.

Szilágy azonban még az olténiai megyén is túltett, a Személyautó Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (APIA) adatai szerint ugyanis 2015-ben a szilágysági márkaképviseleteknek egyetlen egy új járművet sem sikerült értékesíteniük. Ami a magyarlakta vidékeket illeti, a szatmáriak vagy élnek-halnak a régi autókért, vagy újra nemigen futja, tény az, hogy tavaly tizennyolcszor annyian vettek használt gépkocsit, mint újat. Marosban 12,3, Hargitában 12, Háromszéken 10,1, Biharban pedig 10,4 eladott használt kocsi jutott egy újra.

Tavaly 250 ezer használt autót importáltunk

„Az autóimport terén gyakori adócsalásnak, az áfa be nem fizetésének, valamint a Romániában egyelőre törvényes gyakorlatnak minősülő kilométer-számláló visszatekerésnek betudhatóan a másodkézből vett járművek egyre inkább versenyképesek az újakkal szemben” – nyilatkozta Ernest Popovici, az APIA elnöke.

A szakmai érdekvédelmi szervezet adatai szerint 2015-ben 250 ezer használt autót importáltunk. Ezek kétharmada öregebb volt 8 évesnél, egyharmadul pedig már több mint 12 éve rója az utakat.

A DRCPIV adataiból az derül ki, hogy a Bukarestben regisztrálták a legtöbb személygépkocsit, 956 ezer darab. A leginkább motorizált megyék Temes és Kolozs, 205, illetve 202 ezer autóval.

Kapcsolódók

Kimaradt?