Nehéz év vár a romániai autótulajdonosokra

Romániában egyre nehezebb fenntartani egy személygépkocsit, és a 2013-ra várható változások sem kecsegtetnek sok jóval. Jövőre még mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk azoknak, akik élvezni szeretnék a saját autó nyújtotta kényelmet.

Készül az új regisztrációs adó

Victor Ponta miniszterelnök korábban arra a kérdésre válaszolva, mikortól lehet számítani az új típusú regisztrációs adó bevezetésére, azt felelte: az autók bejegyzésékor kivetett egyszeri környezetvédelmi illeték formáján még dolgozik az autógyártók és -importőrök munkacsoportja. Amikor előállnak a javaslatukkal, akkor azt életbe léptetik.kintre

Drágulnak a biztosítások

A legnagyobb biztosító cégek az elmúlt hat hónapban 28 százalékkal növelték a kötelező járműbiztosítás (RCA) díját, 2013-ban viszont az ideinél nagyobb áremelésre kell számítani. Az éves bevétel az RCA-kötvényekből valamennyi biztosítótársaságnál nőtt, egyetlen cég kivételével, amelynek árai eleve magasabbak voltak. Jelenleg a legolcsóbb kötelező járműbiztosítás 110 lejjel drágább, mint 2012 márciusában volt. Jövőben pedig egyes társaságok akár 50 százalékkal emelhetik az árakat.

Nőhet a gépkocsiadó

Októberben a Pénzügyminisztérium honlapján tervezet jelent meg az autótulajdonosokra kiszabható adó növeléséről. A honlapról eltűnt ugyan a tervezet, de emelésre számítani lehet. A miniszterelnök szerint a polgármesterek döntik el, hogy a helyi adók, díjak és bírságok növekedni fognak-e 16 százalékkal, a 2010–2012 közötti infláció mértékével. Az adótörvénykönyv szerint a helyi adókat háromévente lehet aktualizálni, ez legutóbb 2010-ben történt meg.

Drágulni fog az üzemenyag

Ami a leginkább biztosra vehető, hogy január elsejétől az üzemanyagárak nőni fognak, már csak a jövedéki adó emelkedése miatt is. A cigarettára, alkoholra és más termékekre kivetett jövedéki adót 4,5223 lejes árfolyamú euróban számolják jövőre, ez az érték a jelenleginél 5,2 százalékkal több. Idén a jövedéki adót még 4,3001 lej/euró árfolyammal számolták ki.

Kimaradt?