Nagyvárad: több befektetés, nagyobb közadósság

Tavaly 643 millió lej volt Nagyváradon a befektetések értéke, és rekordmennyiségű, 55 millió euró értékű hitelt vett fel  az önkormányzat, a közadósság így 69,1 százalékra emelkedett.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban szerdán a gazdasági igazgatóság vezetői nyitották meg a szokásos beszámolók sorát: Huszár István alpolgármester, Nadia Haş gazdasági ügyvezető igazgató és Sorin Iacob, ügyvezető-helyettes tájékoztatott az elmúlt évről.

Több szempontból is rekordot jelentett 2015: a befektetett összeg hatszorosa volt a 2014-asnak és háromszorosa a 2014-esnek, az önkormányzat 55 millió euró értékű hitelt vett fel a projektek zökkenőmentes lebonyolítása érdekében, 12 százalékkal nőtt a jövedelemadó visszaosztásából származó bevétel, ennek összege 138,9 millió lej volt tavaly.

A 643 millió lejnyi befektetésből 15 millió lej a kórházak saját bevétele volt, és saját beruházásaikra fordították. Tíz uniós támogatású projekt határidejét hosszabbították meg június 30-áig, ezek befejezéséhez összesen 30 millió lejre van szükség. 
Nagyváradnak jelenleg 104 millió eurónyi felvett hitele van, 2014 végén 68 millió euró volt ez az összeg. Mint elhangzott, ezt az összeget idén újrafinanszírozási hitel felvételével csökkentenék, a jelenlegi piaci feltételek ugyanis kedvezőbbek, mint a meglévő hiteleké volt.

Ami Nagyvárad 2016-os költségvetését illeti, ettől január 28-án, csötörtökön 16.30 órától tartanak nyilvános közvitát a városháza dísztermében. Az idei büdzsét a Február 3-ára kitűzött tanácsülésen fogadhatják el az önkormányzati képviselők.

Kimaradt?