Gyenge évet zár és gyenge évet vár az Apple

Alig kimutatható növekedés, visszaeső eladások szinte minden terméknél és baljós előrejelzés az idei kezdésre az Apple-nél – így foglalható össze Cupertino friss pénzügyi jelentése.

Üzleti naptár szerint 2016 első negyedévét zárta most a vállalat, ez a tavaly októbertől decemberig tartó periódust jelenti. A 75,9 milliárd dolláros bevétel éppen csak, 1,7 százalékkal jelent több forgalmat, mint az egy évvel korábbi időszak – ebben a globális piacokon aktív amerikai vállalatokat egyöntetűen sújtó dollárerősödés alaposan benne van.

A legnagyobb gondot ugyanakkor a termékportfólió eladásainak megtorpanása jelenti, hiába nőtt a szolgáltatások és a tévéből, órából származó forgalom bőven kétszámjegyű mértékben, ha a bevételek több mint kétharmadát jelentő iPhone-értékesítés növekedése gyakorlatilag teljesen megállt.

Az iPad-ek eladása már egy ideje nagyon gyengén teljesít, de a most zárt negyedév 25 százalékos eladáscsökkenése még a küszködő táblagépnél is kiugróan rossz adatnak számít. A negatív hangulaton az sem javított, hogy Macintoshokból is kevesebb fogyott a tavalyi ünnepi időszakban, mint 2014-ben, bár a teljes évet tekintve több fogyott, mint korábban – írja a bitport.hu.

A jövő se fényes

A cég a most futó első negyedévben középértéken 51,5 milliárd dollár forgalommal számol, ami egyfelől lényegesen elmarad az elemzők által remélt közel 56 milliárdos szinttől, másrészt pedig ha mindez valósággá válik, az az Apple hosszú évek óta legrosszabb periódusát jelenti majd.

Természetesen a vállalat vezetője, Tim Cook igyekezett mindenkit megnyugtatni. Szerinte nem negyedévekben lehet lemérni azt, hogy egy üzleti, befektetési stratégia sikeres-e. Egyúttal biztosította róla a hallgatóságot, hogy amin dolgoznak, az "nagy dobás lesz".

Kapcsolódók

Kimaradt?