Csökkent a világ acéltermelése az elmúlt évben

Tavaly csökkent a világ acéltermelése a nemzetközi acélipari szervezet (Worldsteel) honlapján szereplő adatok szerint. A szervezet szerint a tavalyi termelés 1,623 milliárd tonna volt, 2,8 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, amikor még 2,7 százalék növekedést jegyeztek fel. 

A Worldsteel rámutatott arra, hogy a világ valamennyi régiójában csökkent az acéltermelés, kivéve a Csendes-óceánit, ahol a termelés 4,6 százalékkal bővült 2014-hez képest. A szervezet 66 ország adatait veszi alapul, ők adják a világ acéltermelésének 99 százalékát. 

Térségekre lebontva az Európai Unió acéltermelése 1,8 százalékkal, a Független Államok Közösségé (FÁK) 4,3 százalékkal, Észak-Amerikáé 8,6 százalékkal, Dél-Amerikáé 2,5 százalékkal, Afrikáé 1,8 százalékkal, a Közel-Keleté 2,4 százalékkal, Ázsiáé 2,3 százalékkal csökkent, miközben Óceániában (Új-Zéland és Ausztrália) 4,6 százalékkal nőtt az acéltermelés.



A Worldsteel adatai szerint a világ vezető acéltermelő országa Kína maradt tavaly, ahol a termelés 2,3 százalékkal 803,8 millió tonnára apadt. Több mint három évtized után tavaly először csökkent a kínai acéltermelés, ami a gazdaságnövekedés lassulásának egyik következménye. 

A nemzetközi acélipari szervezet kimutatásai szerint tavaly a magyar acéltermelés 45,4 százalékkal nőtt, a 2014. évi 1,152 millió tonnáról 1,675 millió tonnára emelkedett.

Kimaradt?