Reálisan 75 kilométer új autópályát adhatnak át idén Romániában

Jelenleg 150 kilométer autópálya épül Romániában, amiből 95 kilométert szeretne idén átadni a forgalomnak az Autópályák és Országutak Országos Társasága (CNADNR). A HotNews szerint azonban csak 75 kilométer átadása a reális.

A portál interaktív térképet készített a CNADNR-től lekért adatok alapján a hazai autópálya-építések jelenlegi stádiumáról. Ebből kiderül, hogy összesen hat sztrádaszakaszt szeretnének idén átadni a forgalomnak. Ezek a következők:

A1: Lugos–Déva, 2. ütem - 15 km

A1: Lugos–Déva, 3. ütem - 21,1 km

A1: Lugos–Déva, 4. ütem - 22,1 km

A3: Kolozsvár (Gyalu) – Magyarnádas – 8,7 km

A10: Szászsebes – Torda, 3. ütem – 12,4 km

A10: Szászsebes – Torda, 4. ütem – 16,3 km

A portál terepről származó információi szerint azonban valószerűtlen, hogy mind a hat autópálya szakaszon sikerül befejezni az idénre tervezett munkálatokat, reálisnak 75 kilométer átadása tűnik 2016-ban. Az eredeti cél teljesítését különböző helyszíni problémák akadályozzák.

Így például Lugos–Déva autópálya második ütemének átadásához új környezetvédelmi engedélyre van szükség, a negyedik ütem munkálataihoz még hiányzik az építkezési engedély, a harmadik ütem átadásához pedig előbb egy ideiglenes bekötőút megépítésére van szükség. A bekötőút nélkül ez a sztrádaszakasz akkor sem lesz autózható legalább két évig, ha év végéig befejezik. Ugyanakkor a 4. ütem építését akadályozza, hogy egy közeli kőbánya miatt problémák merültek fel az útszakasz alapozásával.

A Torda–Szászsebes autópálya 70 kilométeréből 58 kilométer kivitelezéséhez hiányzik az építkezési engedély, mert nem történt meg a nyomvonalon található földterületek kisajátítása. A sztráda hosszának 80 százalékán emiatt állnak most a munkálatok. A Gyalu–Magyarnádas közötti szakasz közepén jelenleg egy erdő terül el. A fák kiirtására az építkező még nem kapott engedélyt, ezért mintegy 700 méteren még egy kapavágás sem történt.

Ha el is készül idén a Gyalu és Magyarnádas közötti szakasz, az autópálya Aranyosgyéresig tartó szakaszán fel kellene épülnie egy viaduktnak is. Erre a munkálatra még a versenytárgyalást sem írták ki. Ha a viadukt nem épül fel, akkor a Gyalu–Magyarnádas közötti szakasz sem használható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?