Fontos befektetést hozhat az orosz-török konfliktus Romániának

Hét év után újraindulhat a hazai mosógépgyártás egy török óriásvállalat beruházása nyomán.

Bezárja oroszországi gyárát, a termelést pedig Romániába kívánja áttelepíteni a világ egyik vezető háztartási gépeket gyártó vállalata, az Arcelik. Az elképzelések szerint a török cég 100 millió eurós zöldmezős beruházást hajtana végre, amihez 37,5 millió eurós állami támogatásra tart igényt.

Ennek megszerzésére jó esély van, az állam ugyanis tavaly a német Karcher porszívógyárának megnyitását támogatta 20 millió euróval, de részesült állami támogatásban az olasz De’Longhi is, mely a Kolozs megyei Nemeszsukon gyárt kávéfőzőket. Az üzemet, amely 4000-5000 embernek adna munkát, a beruházó Dâmbovița megyében szeretné felépíteni. A tervek szerint a gyárban évente 4 millió mosógépet szerelnek majd össze. 

Elemzők szerint az Arcelik termelési kapacitásának Romániába való áttelepítése szoros összefüggésben áll Törökország és Oroszország viszonyának megromlásával. Az ellentét abban gyökerezik, hogy Oroszország a szír elnök egyik legmegbízhatóbb szövetségese, míg Törökország szeretné megbuktatni Asszadot.

A konfliktus azt követően mérgesedett el, hogy novemberben a török légierő a szíriai határ közelében lelőtt egy orosz vadászbombázót, arra hivatkozva, hogy megsértette az ország légterét. Válaszként Vlagyimir Putyin gazdasági szankciókat léptetett életbe Törökország, valamint az oroszországi török érdekeltségek ellen.

Az Arcelik költözéséhez minden bizonnyal hozzájárul az is, hogy a Nyugat gazdasági-pénzügyi szankcióinak és az kőolaj alacsony árának hatására az orosz gazdasági helyzet egyre romlik, a belső piacon rohamosan csökken a fogyasztás.

Már van egy gyáruk Romániában

Az Arceliknek már van egy gyára idehaza, a Dâmbovița megyei Găești-en. Ebben az üzemben 2014-ben mintegy 2 millió Arctic és Beko márkájú hűtőszekrényt állítottak elő, 340 millió euró értékben. A vállalatnak további 8 gyára van Törökországban, 3 a Dél-Afrikai Köztársaságban, egy pedig Kínában. Az Arcelik forgalma 2015 harmadik negyedévében 10,1 milliárd dollar volt.

Romániában jelenleg nem gyártanak mosógépet. Az ország egyetlen ilyen üzeme Kudzsirban működött, ahol az Albalux mosógépeket szerelték össze. A termelést 2009-ben áthelyezték a nagyváradi Metalica vállalathoz, ahol aztán 5000 készülék legyártását követően véglegesen leállították. Az Albalux időtálló termékként volt közismert, apróhirdetési rovatokban napjainkban is felbukkan még a márka neve.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?