Több száz vásárló zsebe bánja a legismertebb székelyföldi cég bezárását

A Family Home Concept (volt Domo Retail Rt.) fizetésképtelenségének és a Domo üzletlánc boltjai bezárásának több száz kárvallottja van. Olyan vásárlók, akik nem kapták meg a már kifizetett termékeket, vagy nem tudják kijavíttatni a meghibásodott elektronikai cikkeket.

Mint korábban megírtuk, a korábban igen sikeres erdélyi magyar vállalkozásként számon tartott Domo tavaly november közepén végkiárusításba kezdett. Az ország egyik legnagyobb elektromos-, elektrotechnikai- és számítástechnikai termékre szakosodott áruházláncát működtető Family Home Concept kft. csődvédelmet kért, és sorra bezárta a cég üzleteit.

„Számtalanszor telefonáltam, de senki nem válaszolt. Kérem, jelentkezzenek, mert a kifizetett termékeket nem kaptam meg. Adják vissza a pénzemet. Legalább válaszoljanak mailen vagy telefonon” – írta a domo.ro webáruházat működtető IT Domo Facebook-oldalára az egyik panaszos. Az economica.net beszámolója szerint a cég nagyon sok hasonló üzenetet kapott.

A panaszáradatot megerősítette a jelentésében a fizetésképtelen vállalkozás vagyonfelügyeletével megbízott társaság is. A Sierra Quadrant szerint hetente átlagban 35 kárvallott fordult a fogyasztóvédelmi hatósághoz (ANPC) a pénzét követelve, és naponta felháborodott e-mailek árasztották el a Family Home Concept elektronikus postafiókját. Az e-mailek nagy részét a csődgondnok eljuttatta a fogyasztóvédelemhez.

A jelentés szerint a panaszok egy részét az ANPC már el is bírálta, és eddig 175 ezer lej bírságot rótt ki a Domóra. A csődgondok csak azt tudja ajánlani a kárvallottaknak, hogy társuljanak a csődvédelmi eljárást kérő hitelezőkhöz. Ez az eljárás sem kecsegtet azonban túl sok reménnyel, mert az üzletláncot működtető vállalkozásnak 48,3 millió eurós adóssága van.

A Domónak 2014-ben még 132 üzlete és 1000 alkalmazottja volt. Jelenleg már csak két boltja van nyitva, az egyik Bukarestben, a másik Nagyváradon. A cég tavalyi gazdálkodásának eredménye 70 millió lejes veszteség volt, 612,5 millió lejes forgalom mellett.

Kézdivásárhelyről indult

A Domo Retail Rt.-t a 90-es évek elején alapította három fiatal kézdivásárhelyi vállakozó, Szarvadi Lóránd, felesége Téglás Zsuzsanna és Hegedűs Ferenc. Fénykorában a cégnek Romániában 125 áruháza volt, s elkezdett terjeszkedni Bulgáriában is. Szarvadiék a legjobb pillanatban, röviddel a gazdasági válság kitörése előtt adták el a cég többségi részvénycsomagját az Equest Investment Balkans angol befektetési alapnak.

A három alapító kisebbségi részvényes maradt az újonan létrejött, Romániában, Bulgáriában és Szlovákiában szakáruházakat működtető vállalatban, hovatovább Szarvadi Lóránd a Domo vezérigazgatói, Téglás Zsuzsanna pedig a gazdasági igazgatói funkciót töltötte be. 2013 elején, a válság áltál igencsak megviselt Domot egy Lichtensteinben bejegyzett befektetési alap, a Domtech Holding AG vásárolta meg.

Ezt követően Szarvadi Lóránd megvált a vezérigazgatói széktől, majd távozott az igazgatótanácsból is, s a vállalat online részlege, a Digistore vezetőjeként működött tovább. Szarvadi Lóránd több alkalommal szerepelt a leggazdagabb hazai üzletemberek listáján, vagyonát legutóbb kb. 25 millió euróra becsülték.

Kapcsolódók

Kimaradt?