Úttörő az EP a globális kereskedelmi tárgyalások demokratizálásában

„Nagyobb legitimitásra van szükség a többoldalú kereskedelmi tárgyalási rendszerben, ez pedig a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) parlamenti dimenziójának megerősítése, valamint a globális kereskedelem fokozott átláthatósága által érhető el” – fogalmazott Winkler Gyula EP-képviselő, az EP INTA Bizottságának alelnöke csütörtökön a Kenyai Parlament Gazdasági és Kereskedelmi Bizottságának tagjaival folytatott megbeszélésen, amelyre a tizedik WTO Miniszteri Konferencia (MC10) margóján került sor Nairobiban.

„A többoldalú rendszer Nairobi utáni menetrendjének minden lehetséges forgatókönyve a globális szervezet reformját is feltételezi. Nagyobb legitimitásra van szükség, az állampolgárok több információt várnak el a kereskedelmi tárgyalásokról, valamint azt is, hogy minden állam gazdasága élvezze a globális kereskedelem előnyeit. Ennek érdekében a WTO bármilyen jellegű reformja a szervezet parlamenti dimenziójának megerősítését kell célozza, így biztosítva, a megválasztott képviselők bevonásával, az állampolgárok érdekeinek érvényesítését a globális kereskedelmi tárgyalásokon. Így fogjuk csak elérni a kívánt demokratikus legitimitást, valamint a szükséges átláthatóságot is a globális kereskedelem új világában” – fogalmazott az INTA Bizottság alelnöke a kenyai parlamentben elhangzott felszólalásában.

Winkler úgy véli: az INTA Bizottság küldöttségének tevékeny részvétele a WTO tízedik Miniszteri Konferenciáján Nairobiban azt bizonyítja, hogy az Európai Parlament úttörő a világ parlamentjei között a globális kereskedelmi tárgyalások demokratizálásának tekintetében, a WTO parlamenti komponensének megerősítése által.

Az Európai Parlament 10 képviselőből álló küldöttsége december 14–18. között Nairobiban vesz részt a WTO tízedik Miniszteri Konferenciájának munkálatain.

Kimaradt?