Az öt évvel korábbi szintre esett vissza az üzemanyag ára

Az öt évvel korábbi szintre esett vissza az üzemanyag ára Romániában. Az Európa Bizottság statisztikája szerint december 14-én literenként 1 eurót kellett fizetni átlagosan egy liter gázolajért az országban, öt évvel korábban ez az összeg 1,1 euró volt. A benzin litere ma 1,1 euró, 2010-ben pedig 1,14 euró volt.

Habár az árak szinte ugyanazok, különbözik az árképzés. Míg 2010-ben a kőolaj hordónkénti ára elérte a 90 dollárt, a lej/dollár árfolyam pedig 3,17 volt, ma 37 dollár a hordónkénti ár és 4,2 lejt ér egy dollár. A kőolaj világpiaci árának csökkenését ellensúlyozta tehát a dollár átváltási árfolyamának emelkedése. E mellett az üzemanyag árához ma már hozzáadódik a literenkénti 7 eurócentes jövedéki adó is – ezt pedig az állam 4,7 lejes árfolyamon számolja.

Míg öt évvel korábban az adók összege az üzemanyag árának 45-50 százalékát tették ki, ma ez az arány eléri az 55-60 százalékot. Románia ezzel tehát azon országok közé tartozik, ahol borsosabb ára van az üzemanyagnak, e tekintetben a legolcsóbbak között van Lengyelország, Bulgária vagy Luxemburg.

Romániában tehát ma az üzemanyag árának megközelítőleg 60 százalékát teszik ki az adók. A fennmaradó 40 százalékot befolyásolja az átváltási árfolyam, a kőolaj világpiaci ára, valamint az olajtársaság különböző költségei.

Kapcsolódók

Kimaradt?