Nem várnak a kormányra, kölcsönből fejezik be a korszerű borszéki gyógykezelőt

13 millió lejes kölcsönnel és önerőből fejezi be Borszék önkormányzata az üdülőtelepen félkészen hagyott, állami projektként elkezdett kezelő- és wellness-központot.

Az állami kincstárból igényel Borszék önkormányzata tízéves futamidejű, 13 millió lejes kölcsönt ahhoz, hogy befejezhesse az üdülőtelepen a kormány által 2012-ben félbehagyott kezelő- és wellness-központot. Látványos szépségű, nyaranta napi 1000 fő, télen 700 fő befogadására képes épületegyüttesről van szó, amelyben összetett gyógykezeléseket, kádas-, iszapos-,mofettás kezeléseket végezhetnek majd, s a wellness-részen élményfürdők, szépségközpont is lesz.

„Igaz, hogy 15 millió lej szükséges a befejezéshez, de a számítások szerint 1 millió lejt ki tudunk spórolni a jövő évi költségvetésből, további 1 millió lejt pedig pályázni szeretnénk a külső rendezéshez” – fogalmaz Mik József polgármester a városháza lépéséről kiadott sajtóközleményben.

Az elöljáró szerint ez a megoldás jelenleg az egyetlen lehetőségként kínálkozik arra, hogy a félkész, nagykapacitású kezelőközpontot befejezhessék, illetve megmentsék az eddigi, közel 3,5 millió eurós beruházás állagát. A polgármester november 27-én terjesztette elő javaslatát a városi tanácsnak, amely elfogadta, majd december 2-án határozatba is foglalta.

Mik József azzal érvelt a testületnek: a város fejlődéséhez szükséges a kezelő befejezése, ám a külső támogatási ígéretek sorra eredménytelenek maradta. Világossá vált, hogy a kormány nem fog pénzt utalni ki a létesítmény befejezésére. Az is világossá vált mostanra, hogy a 2015-2020-as futamidőre nem lesznek kiírások olyan projektekre, amelyeken a létesítmény befejezésére lehetne pénzalapokat lehívni – egyelőre csak arra van remény, hogy ilyen úton a külső-, környezeti elrendezésre lehessen pályázni.

A döntést az önkormányzat annak tudatában hozta meg, hogy az egyéves építkezés után még beüzemelési költségekre is szükség lesz. Ehhez stratégiai partnerekben is gondolkodnak, a létesítmény mellé pedig egy legalább négycsillagos szálloda felépítéséhez is befektetőt keresnek.

„Nem lesz könnyű a kölcsönt visszafizetni, minden egyéb beruházásról le kell mondania az Önkormányzatnak a következő években, és inkább pályázatokból szeretne tovább fejleszteni. De biztosak vagyunk abban, hogy a kezelőközpont beüzemelése egyúttal a magánbefektetőket is ösztönözné, és ezáltal növekedne a város bevétele is” – nyilatkozta a polgármester.

A borszéki kezelő- és wellness-központ felépítését 2010-ben határozta el a szaktárca, a 2011-ben elkezdett építkezésnek 2013-ban kellett volna befejeződnie – ám a 2012-es kormányváltással leállt a kormánypénzek folyósítása. Az elmúlt két évben Borszék önerőből és a Hargita Megyei Tanácstól kapott pénzsegítséggel végeztette el a központ állagóvási munkálatait. Jelenleg a nyílászárók, tetőüvegek behelyezésénél tartanak. A bankkölcsön felvételének ötlete 2014 decemberében fogant: ekkor még Hargita Megye Tanácsával közösen, 2:1 arányban képzelte el a városvezetés a 15 millió lej felvételét – azonban ezt a megoldást a törvénykezés mindmáig nem tette lehetővé: a megyei testületnek előbb tulajdonossá kell válnia a létesítménynél a városháza mellett. A szükséges törvénymódosítás indítványozásával, a borszékiek 2015 tavaszán mozgalommá alakulva küzdöttek a létesítmény befejezéséért, a lakók aláírásaikat adták, hogy akarják a központ befejezését.

Kapcsolódók

Kimaradt?