Finnországban bevezethetik a feltétel nélküli alapjövedelmet

Finnország lehet az első állam, amelyik bevezeti a feltétel nélküli alapjövedelmet, megelőzve ezzel Hollandiát, ahol Utrechben jövőre indul kísérleti céllal hasonló program.

A finn társadalombiztosítás, a KELA, a tervek szerint jövő novemberre készíti el a javaslatát. Egyik tisztségviselőjének nyilatkozata szerint minden finn állampolgár 800 eurót kapna egy hónapban adómentesen – a finn átlagjövedelem 3000 euró –, és ez helyettesítene minden egyéb szociális juttatást, amelyek megszűnnének.

A teljes programot egy átmeneti időszak után vezetnék be, amikor mindenki 500 eurót kapna, és néhány juttatás megmaradna. A közvélemény-kutatások szerint a finnek 69 százaléka támogatja az elképzelést.

Juha Sipila miniszterelnök támogatja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését, szerinte ez a szociális rendszer egyszerűsítését jelentené – írja a vs.hu.

A Wikipédia szócikke szerint az állampolgárság követelményén túl az alapjövedelem nincs feltételekhez kötve. Így nincs rászorultsági vizsgálat sem; a leggazdagabb és a legszegényebb polgárok egyaránt megkapnák. Az amerikai Basic Income Network precíz definíciójában ki is emeli a helyszíni környezettanulmány teljes hiányát: „A feltétel nélküli alapjövedelem annak a feltételhez nem kötött, a kormányzat által biztosított garanciája, hogy valamennyi polgár rendelkezik elegendő jövedelemmel alapvető szükségleteik kielégítése érdekében.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?