Nagyvárad: csökken a magánszemélyek telekadója

Csökkentik jövő évtől a magánszemélyek telekadóját Nagyváradon, a jogi személyeknek változatlan maradt a járulék összege.

A csökkentést az RMDSZ kezdeményezte, bár ők 25-30 százalékost adócsökkentést kértek és azt, hogy a járulék kiszámításánál a törvényes minimumösszegeket használják. Az adók kiszámításánál ugyanakkor figyelembe veszik az új Pénzügyi Törvénykönyv előírásait, tehát a beépített területek után is kell majd fizetni.

Míg idén egységes telekadót fizettek a jogi és a magánszemélyek hektáronként – az A-övezetben 8898 lejt, a B-övezetben 6726 lejt, a C-övezetben 4603 lejt és a D-övezetben 2187 lejt – addig jövőre a magánszemélyeknek 7800 lejt, 5800 lejt, 4000 lejt vagy1900 lejt kel fizetniük attól függően, hogy az A-, a B-, a C- vagy a D-zónában van a telkük.

A tanács eldöntötte: a jogi személyeknek az utóbbi három évben fel nem értékelt épületük után 7,5 százalékos adót kell majd fizetniük. Egyébként a magánszemélyek épületadója lakóépületekre 0,1 százalék, a jogi személyeknek 0,3 százalék lesz, más épületekre egy-egy százaléknyi adót kell fizetniük.

Megőrizték az eddigi adókedvezményeket is, a magánszemélyeknek 10 százalékos, a jogi személyeknek 5 százalékos kedvezményt adnak, ha március 31-éig egy összegben befizetik a teljes évi telek-, épület vagy gépjárműadójukat.

A reklámadó három százalékos lesz, a rendezvények körül színházi, a balett-, az opera- és az operettelőadások, a szimfonikus hangversenyek illetve a sportrendezvények mentesülnek az illetékfizetés alól, a cirkuszi előadások és mozivetítések után két százalékos, az egyéb tevékenységek után öt százalékos adót kell majd fizetni.

Kimaradt?