A terrort kibírja a gazdaság, de a schengeni rendszer bukását nem

Az európai gazdaság túléli a terror okozta sokkot, de az emberek és az árúk szabad mozgását lehetővé tevő schengeni rendszer megszűnése komoly probléma lenne.

Az európai gazdasági növekedés dinamikájára is hatással lehetnek a francia terrortámadás következményei, de egyelőre nem kell attól tartani, hogy emiatt eltűnne a fellendülés – vélik a Világgazdaság Online által megkérdezett közgazdászok. „Ha a schengeni rendszerrel komoly problémák lesznek, vagyis visszaállítják a határellenőrzéseket, és így veszélybe kerül a személyek és az áruk szabad áralmása, akkor az hatással lesz a fellendülésre is” – mondta a lapnak Török Zoltán , a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza.

A termelés a legnagyobb cégeknél a „just in time” rendszeren alapul, nem készleteznek, így meghatározott időpontokban kell odaérniük az alkatrészeknek. „A termelés láncok zavara nem tenne jót a gazdaságnak” – tette hozzá Török Zoltán. Az elemző megjegyezte, hogy a szeptemberi menekültáradat miatti fokozottabb határellenőrzések azonban egyelőre nem okoztak érdemi negatív hatást.

„Minden intézkedés növekedési veszteséggel jár, amely gátolja a termékek és a szolgáltatások szabad áramlását” – értett egyet Balatoni András. Az ING Bank vezető közgazdásza azonban hangsúlyozta, hogy a biztonsági szempontokat mindenképpen a gazdaságiak elé kell helyezni. Balatoni az esetleges fokozott ellenőrzések bevezetése ellenére nem várja, hogy visszaessen a gazdasági teljesítmény Európában. „Ha nem maradnak el szállítások, és nem kell leállítani a termelést, akkor nem lesz probléma” – fogalmazott az elemző. Az azonban komoly gondot jelenthet, ha az emberek a terrorveszély miatt óvatosabbak lesznek, és átalakulna a fogyasztói attitűd. „Ha a terrorveszély dominálná a fogyasztói és termelői döntéseket, akkor az komoly zavarokat okozna a gazdaságban” – vélekedett Balatoni.

Elemzők szerint ugyan a 2001-es amerikai terrortámadással nem szabad összehasonlítani a mostani esetet, annyiban azonban fontos tapasztalatokat adhat, hogy azt követően a gazdaság megtanult együtt élni a szigorúbb szabályokkal. Igazán komoly problémát az jelentene a gazdaság számára, ha a párizsi eseményt újabb terrortámadások követnék Európa nagyvárosaiban. Ebben a helyzetben ugyanis jelentősen visszaesne a kereskedelem, a légi szállítás, valamint a turizmus is.

Kimaradt?