Törvénytelen a Lufthansa-sztrájk a munkaügyi bíróság szerint

 A düsseldorfi munkaügyi bíróság jogellenesnek nyilvánította a Lufthansa légiutas-kísérőinek a sztrájkját és a munkabeszüntetés befejezésére szólította fel a szakszervezetet.

A düsseldorfi munkaügyi bíróság végzése a Lufthansa keresetének megfogalmazása értelmében csak a düsseldorfi repülőtérre és a keddi napra vonatkozik, az elkövetkező napokra nem. A Lufthansa kedden keresetet nyújtott be a düsseldorfi és a darmstadti munkaügyi bíróságon, kérve, hogy minősítsék törvénytelennek az Ufo pénteken meghirdetett munkabeszüntetését.

Az Ufo szakmai szakszervezet erre válaszul kedden bejelentette, hogy szerdától teljes körű sztrájkba kezdenek a Lufthansa légiutas-kísérői és péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a német légitársaság összes közép- és hosszútávú járatának indítását megakadályozzák. A bíróság szerint az Ufo szakszervezet nem fogalmazta meg kellő pontossággal a munkabeszüntetés célját, holott a bérköveteléseket pontosan és ellentmondásmentesen kell előterjeszteni, ez pedig nem történt meg.

A bíróság első közleménye idején arról még nem voltak információk, hogy a Lufthansa tervezi-e újabb kereset benyújtását a munkabeszüntetés betiltására az elkövetkező napokra is. A német dpa hírügynökség az esti órákban már arról számolt be, hogy a Lufthansa újabb keresetet nyújtott be a düsseldorfi munkaügyi bírósághoz a munkabeszüntetés betiltására az elkövetkező napokra is. Akárhogyan is döntsön a bíróság, határozata csak a düsseldorfi repülőtérre lesz érvényes. A Lufthansa ugyanakkor kedden este bejelentette, hogy a sztrájk miatt 930 szerdai járatát törölte a frankfurti, müncheni és düsseldorfi repülőtereken. A járattörlések mintegy 100 ezer utast érintenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?