Erdély jobb, mint Hawaii a Lonely Planet szerint

A Lonely Planet évről-évre közzéteszi honlapján a legérdekesebbnek tartott idegenforgalmi úticélokat. A világ legnagyobb, amerikai útikönyv kiadójának 2016-os régiós toplistáját Erdély vezeti.

Az ajánlat szerzője szerint itt az ideje, hogy elfelejtsük az Erdéllyel kapcsolatos sztereotípiákat. Bár az országutakon lehet még találkozni lovaskocsikkal, az ide látogatók már az Uber szolgáltatásait is igénybe vehetik, hogy eljussanak egy sikkes Airbnb szállásig. „Ha nem ragadunk le a Drakula gróf feliratú pólóknál, észre fogjuk venni az egyre számosabb képzőművészeti galériát, a jó ár-érték arányú síközpontokat és a lenyűgöző természeti látnivalókat” – írja a Lonely Planet, amely a brassói Főtérrel illusztrálja a leírást.

Svékely Land

„Erdély a reneszánszát éli” – állapítja meg a szerző, aki a turisták figyelmébe ajánlja a kolozsvári Ecsetgyárat éppúgy, mint a Kincses Város éjszakai mozgalmas éjszakai életét, Brassó Pojánát és Szebenjuharost (Păltiniș), Nagyszebent, Szászfehéregyházát és Berethalmot. „A legbizarabb látvány” címszó alatt a marosvásárhelyi Kultúrpalota szerepel, mely „a régió zavarbaejtően legszebb helye”.

A romániai hatóságoktól eltérően a Lonely Planet szerint létezik Székelyföld, melyet Székely Land-ként említenek az írásban, megjegyezve, hogy a régióban a magyarok nagyobb számban élnek, mint a románok. Erdély kulináris jellegzetességei között a töltött káposztát, a puliszkát, a túrós fánkot és a gulyást sorolja fel, utóbbi esetében hangsúlyozva, hogy tipikusan magyar ételről van szó.

A legszebb város Montenegróban van

A meglátogatásra ajánlott régiók listáján Erdély többek között Nyugat-Izlandot, a kubai Vinales-völgyet, Hawaiit, Bajorországot és Szent Ilona szigetét előzi meg. A jövőre meglátogatandó országok rangsorát Botswana vezeti, megelőzve japánt és az Amerikai Egyesült Államokat. Európából Lettország és Lengyelország került fel a listára.

A városok toplistáját Európa uralja. A montenegrói Kotor áll az élen, Dublin harmadik, Rotterdam ötödik, Manchester nyolcadik, Róma pedig tizedik. A Lonely Planet rangsorolta az idegenforgalmi célpontokat ár-érték arány szerint is. Itt Észtország került az első helyre, megelőzve a vietnami Ho Si Minh és Hanoi városokat, valamint Kelet-Afrikát. Európa még két helyszínnel képviselteti magát a listán, Bosznia és Hercegovinával, valamint az észak-nyugat-spanyolországi Galícia tartománnyal.    

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?