Késve törlesztünk: íme a legeladósodottabb erdélyi megyék

Egyre kevésbé tudja a megszabott időben törleszteni banki hitelét a lakosság, a késéssel törlesztett hitelek összege utoljára két évvel korábban volt ennyire magas. A jegybank adatai szerint augusztusban 719 235 személy haladta meg több mint 30 nappal a hitele törlesztésének határidejét.  

Utoljára 2013 júniusában volt ilyen magas a fizetési késésben levő adósok száma, ekkor ez a szám 740 ezer volt. Idén az év elejétől 1,18 százalékkal, vagyis 8000-rel nőtt a törlesztéssel 30 napnál is többet késett eladósodottak száma.

Lejben felvett bankhitelük törlesztésével a legtöbben Brassó, Szeben és Bihar megyében késnek, ahol 663, 308 valamint 246 lejre rúg a megkésett hitelek törlesztési összege. Hargita és Kovászna az erdélyi megyék listájának a végén kullog, a székely megyék lakossága „mindössze” 62,9 valamint 43,4 millió lejes összeg törlesztésével futott ki a határidőből – áll a Vocea Transilvaniei híroldal elemzésében.

Az euróban felvett hitelek esetében Kolozs megye vezet, itt 595 millió lejnek megfelelő euró törlesztésével késnek a hitelfelvevők. A lista következő két helyét Bihar és Brassó megyék foglalják el 591 és 480 millió lejnek megfelelő euróval. Székelyföld itt is jól szerepel: Hargita megye lakossága 67,8, Kovászna pedig 13,3 millió lejnek megfelelő euró kifizetésével van késésben.

A jegybanki statisztika szerint a hitelek többségét euróban vették fel, ez az összeg 4,98 milliárd lejnek felel meg. E mellett 4,38 milliárd a lejt tesz ki a lejben felvett hitelek összege, az egyéb pénznemben felvett hitelek pedig 1,93 milliárd lejre tehetők. A késében levő dollárhitelek összege 69 millió lejre rúg. A teljes késésben levő összeg így 11,3 milliárd lejt tesz ki, ez összegből 7,9 milliárdnak felel meg a 90 napnál többet késett törlesztések összege.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?